V stávke bulváru zvíťazila hlávka šalátu nad britskou premiérkou (VIDEO)

V stávke bulváru zvíťazila hlávka šalátu nad britskou premiérkou (VIDEO) Reprofoto youtube Daily Star

Náhly koniec úradovania britskej premiérky Liz Trussovej, ktorá dnes oznámila rezignáciu po iba 44 dňoch vo funkcii, urobil bodku aj za stávkou britského bulvárneho denníka, ktorý sledoval, či bude mať dlhší život ministerská predsedníčka alebo hlávka ľadového šalátu.

 

Denník The Daily Star v živom prenose slávnostne vyhlásil víťazstvo listovej zeleniny, ktorá nakoniec vydržala v požívateľnom stave dlhšie ako Trussová na čele vlády.

Vtipy so šalátom odštartoval minulý týždeň denník The Economist, ktorý prirovnal Trussovú k topiacemu sa ľadovcu a napísal, že premiérka má životnosť "asi ako ľadový šalát z regálu v obchode". The Daily Star sa rozhodol toto tvrdenie overiť v praxi, a v piatok preto pred kamery umiestnil hlávku šalátu v blonďavej parochni a fotografiu premiérky a nechal sledujúcich tipovať, kto nakoniec v súboji zvíťazí.

Šalát kúpený za 60 pencí v supermarkete, ktorý má vydržať čerstvý asi desať dní, začala nepretržite sledovať kamera. V ankete, ktorá video sprevádzala, pritom ľudia mohli hlasovať, či šalát vydrží dlhšie ako Trussová na čele kabinetu, ktorý stratil dôveru kvôli nepodarenému návrhu daňových reforiem. Viac ako 90 percent sledujúcich fandilo hlávke šalátu a ich favorit nakoniec vyhral.

Na videozázname sa krátko po dnešnom premiérkinom oznámení o rezignácii objavil titulok "Šalát premohol Liz Trussovú" a otvorená fľaša sektu. Autori satirického experimentu tiež pozývajú na prejav víťaza k národu.