Teherán obvinil novinárky, ktoré informovali o Aminiovej, zo špionáže pre CIA

Teherán obvinil novinárky, ktoré informovali o Aminiovej, zo špionáže pre CIA

Dve iránske novinárky, ktoré informovali o prípade Mahsy Amíníovej, iránsky režim obvinil zo špionáže pre americkú spravodajskú službu CIA. Ženy sú zadržiavané vo väznici Evín a podľa denníka The Guardian im hrozí trest smrti. Amíníová zomrela po zatknutí mravnostnou políciou kvôli zle nasadenému hidžábu a jej smrť pred šiestimi týždňami spustila masívne protivládne demonštrácie. Na prepustenie novinárok spoločne vyzvalo 300 iránskych žurnalistov, uviedla agentúra Reuters.

Nílúfar Hamedíová vyfotografovala rodičov Amíníovej, ako sa objímajú v teheránskej nemocnici, kde ich dcéra ležala v kóme. Snímka, ktorú Hamedíová zverejnila na twitteri, bola podľa agentúry Reuters prvým signálom svetu, že so zadržanou Iránkou kurdského pôvodu Amíníovou nie je všetko v poriadku.

Elahe Mahammadíová napísala reportáž o pohrebe Amíníovej z jej rodného mesta, ktoré sa tiež ako prvé v krajine stalo dejiskom nepokojov. Tie sa potom začali šíriť po celej krajine a počiatočné akcie žiadajúce rešpektovanie ženských práv prerástli do najväčšej protivládnej demonštrácie za posledné roky. Polícia Mahammadíovú podľa Guardianu zadržala 22. septembra; bezpečnostné zložky vyrazili dvere bytu a zabavili jej osobné veci vrátane telefónu a laptopu, uviedol jej právnik.

Viac ako 300 iránskych novinárov a fotožurnalistov podpísalo spoločné vyhlásenie, v ktorom kritizujú úrady za zadržiavanie svojich kolegov a za nedodržiavanie občianskych práv, píše AFP s odkazom na iránske médiá. "Bol im odmietnutý prístup k právnikom, boli vypočúvané a obvinené pred verejným vypočutím," píše sa vo vyhlásení.

Obvinenie novinárok zo špionáže zaznelo v spoločnom vyhlásení iránskeho ministerstva pre spravodajské služby a Revolučných gárd. Veliteľ gard potom v sobotu vyzval na ukončenie protestov a varoval pred následkami, pokiaľ sa tak nestane. Teherán viní z podnecovania protestov Spojené štáty, Izrael aj ďalšie krajiny.

Podľa skupín na ochranu práv bolo za posledných šesť týždňov v Iráne zadržaných najmenej 40 novinárov a tento počet stále rastie. Reformátorský denník Sázandegí dnes napísal, že vo väzbe zostáva viac ako 20 žurnalistov, najmä v Teheráne, uviedla AFP.