Bieloruský súd poslal novinára na tri roky do väzenia lebo napísal článok o KGB

Bieloruský súd poslal novinára na tri roky do väzenia lebo napísal článok o KGB Ilustr. reprofoto EP

Bieloruský súd dnes uložil trojročný trest väzenia novinárovi Henadziovi Mažejkovi, ktorý sa podľa úradov previnil urážkou bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka a podnecovaním nepokojov. Informovali o tom bieloruské médiá. Mažejka v roku 2021 zverejnil článok o prestrelke, do ktorej bola zapojená bieloruská tajná služba KGB. Zadržaný bol o niekoľko dní neskôr.

Mažejka podľa rozsudku "prejavil nemorálny záujem o extrémistické aktivity, ktoré podporoval, a robil na základe politickej a ideologickej nenávisti". O Lukašenkovi sa podľa vyšetrovateľov vyjadroval "negatívne, neslušne a neprijateľne". Novinár na súde uviedol, že je nevinný a odmietol, že by bol podporovateľom bieloruskej opozície. To potvrdili aj predvolaní svedkovia, napísal server Naša Niva.

Minský korešpondent najpopulárnejšieho a prokremeľského ruského denníka Komsomolskaja pravda Mažejka v roku 2021 napísal článok o IT pracovníkovi a priaznivcovi opozície, ktorý zahynul v Minsku pri prestrelke s bieloruskou KGB. Novinár zastreleného muža vykreslil na základe výpovedí jeho známych v priaznivom svetle, čo mu podľa agentúry AFP vynieslo niekoľko obvinení. Podľa bieloruskej polície bol Mažejka zatknutý po tom, čo utiekol do Ruska, ktoré ho však vydalo späť Minsku.

Minulý týždeň súd v Bielorusku rozhodol o 12-ročnom treste väzenia pre šéfredaktorku informačného serveru Tut.by a generálnu riaditeľku spoločnosti, ktorá portál prevádzkovala.