Novinárka Petra Procházková dostala francúzsky Rád čestnej légie

Novinárka Petra Procházková dostala francúzsky Rád čestnej légie Foto: Facebook P. Procházkovej

Novinárka a humanitárna pracovníčka Petra Procházková dnes prevzala z rúk francúzskeho veľvyslanca v Prahe Alexisa Dutertra Rád čestnej légie. Najvyššie francúzske štátne vyznamenanie dostala za svoj prínos vojnovej žurnalistike, boj za ľudské práva, humanitárnu činnosť aj za svoju literárnu dráhu. Procházková za rád poďakovala v mene ľudí, ktorí jej zverili svoje životné príbehy, aby o nich napísala.

"Ste legendou vojnovej žurnalistiky, neúnavnou bojovníčkou za ľudské práva aj úspešnou spisovateľkou," povedal Dutertre. "Viete vysvetliť zložitosť geopolitických vzťahov v konfliktných oblastiach a zároveň vystihnúť jednotlivé ľudské príbehy," dodal veľvyslanec a ocenil aj jej osobnú odvahu a angažmán pri pomoci deťom, ženám a všetkým obetiam konfliktov.

Procházková napísala niekoľko kníh a podľa jej novely Frišta vznikol film Moje slnko Mad, ktorý získal cenu francúzskej filmovej akadémie César pre najlepší celovečerný animovaný film. Táto kniha aj film sú podľa veľvyslanca len ďalšou ukážkou snahy Procházkovej o hľadanie novinárskej pravdy a medziľudského porozumenia.

aktuálne je Procházková novinárka českého Deníka N, dlhé roky je prispievateľku denníka SME a aktuálne jej texty vychádzajú aj v slovenskom Denníku N.

Dutertre tiež vyzdvihol aktivity Procházkovej v postsovietskom regióne a jej zameranie na dianie na Ukrajine po okupácii Krymu Ruskom v roku 2014. Česká novinárka vo svojej ďakovnej reči hovorila o najaktuálnejších príbehoch Ukrajincov, o ktorých písala.

„Nedokážem spočítať, koľko ľudí mi zverilo svoje intímne pocity, zdieľalo so mnou bolestivé okamihy nad hrobmi svojich detí. Verili, že práve ich príbeh pohne svetovým svedomím. Sú to veľké nádeje. Dnešný deň svedčí o tom, že to nie sú úplne plané nádeje. Ďakujem v mene všetkých týchto ľudí za toto ocenenie a teším sa na dobu, kedy nebudem mať čo písať,“ povedala Procházková po prevzatí rádu.

Procházkovú preslávili reportáže z miest vojnových konfliktov, ktoré vznikli po rozpade Sovietskeho zväzu na Kaukaze. Novinárka a humanitárna pracovníčka sa dokázala dostať aj medzi gerilových bojovníkov na Východnom Timore, pôsobila v Afganistane. Niekoľko rokov sa zaujímala o problematiku Čečenska a Náhorného Karabachu, v ruskom Groznom založila detský domov pre 50 vojnových sirôt. V posledných rokoch sa sústredila na dianie na Ukrajine.

Rád čestnej légie je francúzske najvyššie štátne vyznamenanie, ktoré sa udeľuje na základe dekrétu francúzskeho prezidenta za vynikajúce civilné alebo vojenské zásluhy o francúzsky národ. Medzi nositeľov rádu patria napríklad Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel, režisér Miloš Forman, maliar František Kupka alebo Petr Pavel.