Dlhoročná novinárka: Odmietam byť slúžkou Babiša, z novín po 27 rokoch odchádzam

Dlhoročná novinárka: Odmietam byť slúžkou Babiša, z novín po 27 rokoch odchádzam Reprofoto ČT

Dnes v Lidových novinách, ktoré patria do skupiny Agrofert, dala výpoveď dlhoročná novinárka Petra Procházková, ktorá spolupracuje roky aj s redakciu SME. Výpoveď zvažujú aj ďalší redaktori.


Svoje rozhodnutie oznámila novinárka na facebooku:

 

Vedenie denníka ju podľa jej slov už nedokáže ochrániť pred vplyvom premiéra Andreja Babiša (ANO).

Rozbuškou sa stal text údajnej zástupkyne humanitárne organizácie, ktoré podporovalo premiérovo stanovisko v otázke sýrskych utečencov. Do redakcie Lidových novín ho podľa Procházkovej poslala priamo asistentka premiéra. Podľa Neovlivní.cz Procházková už svoje rozhodnutie oznámila vedeniu denníka.

Minulý týždeň Lidovky.cz publikovali text o spore okolo sýrskych sirôt, ktorý jej poskytol Úrad vlády ČR a ktorý bol podpísaný údajnú lekárkou Taťjanou Horákovou.
"Akonáhle sme v redakcii získali pochybnosti o dôveryhodnosti autorky, stiahli sme ho. Osobne sa za zverejnenie nedostatočne prevereného textu ospravedlňujem a zasadím sa o to, aby sa podobné chyby neopakovali. Chcem kategoricky vyhlásiť, že práca novinárov v Lidových novinách a na serveri Lidovky.cz nebola a nebude pod politickým vplyvom," napísal šéfredaktor Lidových novín István Léko.

Procházková, okrem toho, že je novinárka, je aj humanitárna pracovníčka. Do povedomia verejnosti sa dostala predovšetkým spravodajstvom z vojnových konfliktov, ktoré vznikli po rozpade Sovietskeho zväzu na Kaukaze.

Vydavateľstvo Mafra, ktoré okrem iného vydáva Lidové noviny a Mladú frontu Dnes, patrí do skupiny Agrofert, ktorú jej vlastník premiér Andrej Babiš vlani previedol do zvereneckého fondu.
Do skupiny Agrofert patrí aj Mafra Slovakia, ktorá vydáva Hospodárske noviny.