Prokurátori navrhli Kočnerovi a Zsuzsovej doživotie

Prokurátori navrhli Kočnerovi a Zsuzsovej doživotie Zdroj: Archív Aktuality

Žalobcovia navrhli doživotie Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej v prípadoch vraždy novinára Jána Kuciaka a ďalších nedokonaných vrážd a prepadnutie majietku. Uviedli to v pri záverečnej reči v pojednávaní pred Špecializovaným trestným súdom, počas ktorého obžalovaná dvojica vinu poprela. Právo záverečnej reči má aj obhajoba a obžalovaní, ich vystúpenie bude zrejme v piatok. Následne súd bude môcť vyniesť verdikt; podľa dostupných informácií nie je vylúčené, že sa tak stane budúci týždeň.

„Je to mimoriadne nešťastný príbeh dvoch pomýlených a skazených ľudí, ktorí sa rozhodli zbaviť svojich najväčších kritikov. Tento príbeh má mimoriadne tragické následky.“ V záverečnej reči na súde vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej z roku 2018 to povedal podľa Denníka N prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus.

Za vraždu Kuciaka, pri ktorej bola v roku 2018 zastrelená aj jeho priateľka Martina Kušnírová, si už vo väzení odpykávajú dlhoročné tresty traja ľudia, vrátane vraha tejto dvojice. Špecializovaný trestný súd v roku 2020 ale oslobodil Kočnera a Zsuzsovú obžaloby z podielu na Kuciakovej vražde, najvyšší súd tento verdikt neskôr zrušil.

Kočner si v súčasnosti vo väzení odpykáva 19 ročný trest za falšovanie zmeniek, Zsuzsovú súdy predtým právoplatne odsúdili na 23 rokov za podiel na vražde exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

Žalobcovia v záverečnej reči, ktorá trvala viac ako štyri hodiny, uviedli, že Kočnerova náprava nie je možná. Podľa nich Kočnerovi chýbajú morálne zábrany a je hnaný túžbou po pomste. „U Kočnera absentuje akákoľvek ľútosť; túžba po majetku a túžba po pomste sú jeho základnými vlastnosťami, nemá žiadne morálne zábrany,“ povedal podľa Denníka N prokurátor Daniel Mikuláš, podľa ktorého sa Kočner nikdy nevie nasýtiť moci ovládať iných ľudí.

Obžaloba už skôr tvrdila, že Kočner si Kuciakovu vraždu objednal z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho podozrivú ekonomickú činnosť, čo mohlo Kočnerovi tiež prekaziť plánovaný vstup do politiky. Zsuzsová podľa obžaloby zločin sprostredkovala.

Prípad vraždy Kuciaka a Kušnírovej súd v novom pojednávaní spojil s obžalobou z prípravy nedokonaných vrážd dnešného generálneho prokurátora Maroša Žilinku a Daniela Lipšica, ktorý je šéfom úradu špeciálnej prokuratúry. V tejto kauze čelia obžalobe štyri osoby, vrátane Kočnera a Zsuzsovej. Aj v tomto prípade je Kočner súdený pre podozrenie, že si vraždy objednal. Zvyšným dvom obžalovaným navrhol žalobca dlhoročné tresty väzenia. Ďalší pôvodne obžalovaný Tomáš Szabó, ktorý si odpykáva 25 rokov vo väzení za podiel na vraždách Kuciaka a jedného podnikateľa, vinu v tejto veci priznal. Súd mu potom trest už nesprísnil.