Britský expremiér Johnson sa vracia k novinárčine, bude písať pre bulvár

Britský expremiér Johnson sa vracia k novinárčine, bude písať pre bulvár Foto: Facebook Boris Johnson

Britský expremiér Boris Johnson bude písať stĺpček pre bulvárny denník Daily Mail. Po rokoch sa tak vracia k svojej novinárskej kariére, počas ktorej písal pre niekoľko popredných britských titulov a z jedného bol vyhodený za vymyslený citát, pripomenula agentúra Reuters.

Johnson sa vzdal poslaneckého mandátu kvôli správe parlamentného výboru, podľa ktorej vedome uviedol poslancov do omylu svojimi výrokmi o večierkoch v Downing Street v čase pandemických reštrikcií. Jeho texty budú vychádzať každú sobotu, uviedol Daily Mail.

"Či už Borisovi fandíte, alebo nie, bude to povinné čítanie - ako vo Westminsteri, tak pre milióny ľudí po celom svete," myslí si denník. Na twitteri bývalého konzervatívneho politika označil, za jedného z "najvtipnejších a najoriginálnejších novinárov v odbore".

Vo videozázname sľúbil 55-ročný Johnson čitateľom "úplne necenzurovaný" obsah. "Budem písať, čo budem chcieť," povedal. Dodal tiež, že "sa možno bude musieť zaoberať aj politikou", ale "bude sa samozrejme snažiť robiť to čo najmenej, pokiaľ to nebude nevyhnutné".

Johnson, jeden z najznámejších a najrozporuplnejších britských politikov, od minuloročnej rezignácie na post premiéra zarába milióny libier vďaka verejným prednáškam.

Očakáva sa, že aj Johnsonov návrat k novinárčine bude lukratívny. Stanica ITV News uviedla, že podpísal zmluvu v hodnote jedného milióna libier. Bývalý politik vďaka stĺpčeku tiež získa v jednom z najčítanejších britských pravicových denníkov priestor na vyjadrenie svojich názorov na vládu premiéra Rishiho Sunaka.

Kvôli afére zvanej Partygate Johnson už predtým dostal pokutu, rovnako ako ďalších viac ako 80 ľudí. Večierkami sa okrem parlamentnej komisie zaoberalo nezávislé vyšetrovanie úradníčky Sue Grayovej a neskôr aj polície.

Johnson, ktorý minulý týždeň zložil poslanecký mandát, vlani v lete odstúpil z pozície lídra britskej Konzervatívnej strany po bezprecedentnej vlne rezignácií vo vláde. Výzvam na odstúpenie čelil od prvých správ o organizovaní večierkov v čase koronavírusových reštrikcií. Poslednou kvapkou bolo odhalenie, že vedel o obvinení svojho kolegu zo sexuálneho napadnutia, aj tak ho ale menoval na vplyvný vládny post.

Johnson bol krátko po oznámení o novej novinárskej kariére obvinený z nového porušenia predpisov. Ministri a štátni úradníci, ktorí opúšťajú svoje funkcie, musia pred nástupom do nového zamestnania vec konzultovať s etickým orgánom, úradom pre dohľad nad vymenovaním do verejných funkcií. Podľa neho sa Johnson dopustil nového prečinu tým, že ho včas neinformoval. Orgán nemá žiadne donucovacie právomoci, ale nové porušenie pravidiel by mohlo Johnsonovi sťažiť prípadný politický návrat.

Johnson bol v minulosti prepustený z denníka The Times za to, že si vymyslel citát. Jeho kariéra pokračovala v novinách The Daily Telegraph, kde ako bruselský spravodajca pranieroval Európsku úniu "živým, ale nie celkom presným spôsobom", uviedol Reuters.

Neskôr sa súbežne venoval mediálnej a politickej kariére, vypracoval sa až na šéfredaktora časopisu The Spectator, starostu Londýna a poslanca parlamentu. Než sa stal premiérom, písal pravidelný stĺpček pre The Daily Telegraph, kde bol často kritizovaný za svoje názory – bol okrem iného obvinený z islamofóbie, keď povedal, že moslimky, ktoré nosia burky, vyzerajú ako poštové schránky alebo bankoví lupiči.