Fica s extrémistom Danny Kollárom a následné útoky si všimla už aj medzinárodná novinárska organizácia

Fica s extrémistom Danny Kollárom a následné útoky si všimla už aj medzinárodná novinárska organizácia Ilustr. foto: Facebook R. Fico

Roberta Fica s extrémistom Danny Kollárom a následné útoky voči novinárovi si všimla už aj medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc.

Reportéri bez hraníc (RSF) dnes zverejnila vyhlásenie, v ktorom odsudzuje online útoky, ktoré dostal reportér webu Aktuality.sk po tom, čo informoval v článku o diskusii Roberta Fica so šíriteľom dezinformácií a extrémistom Danielom Bombicom, a zároveň vyzýva Fica, aby odsúdil tieto útoky namiesto legitimizovania obťažovania novinárov.

„Už nemôžem vystáť [novinárov], je čas ich začať mlátiť“ a „Vyrazil by som mu zuby z úst“ aj takéto nenávistné komentáre a správy dostal reportér Aktuality.sk Matej Príbelský po článku o online diskusii z 11. júna za účasti Fica a Daniela Bombica.

Príbelský v článku okrem toho, že označil Bombica alias Danny Kollára za extrémistu, pripomenul, že slovenské úrady vydali tri medzinárodné zatykače na jeho zatknutie údajne kvôli online obťažovaniu a extrémistickým zločinom. Bombic reagoval tak, že požiadal svojich sledovateľov na sociálnych sieťach, aby „preposlali“ svoje „komentáre a dojmy“ Pribelskému a sľúbil, že „vyrovnanie bude nasledovať“.

“Súhlas s účasťou na diskusii s údajným podnecovateľom obťažovacích kampaní proti novinárom a systematické odmietanie odsúdiť tieto útoky znamená ich legitimizáciu. Vyzývame bývalého premiéra Roberta Fica, aby dôrazne odsúdil výzvy na násilie voči novinárovi Matejovi Príbelskému. Fico by sa ako politik mal poučiť z vraždy novinára Jána Kuciaka, ku ktorej došlo po tom, čo Fico v čase, keď bol premiérom, mal agresívne poznámky na adresu slovenských novinárov,“ povedal Pavol Szalai, vedúci oddelenia RSF pre Európsku úniu a Balkán.

Bombic pravidelne slovne útočí na viacerých ďalších slovenských novinárov, ale aj politikov a analytikov a vytvára nenávistné zoznamy ľudí, ktorí sa stávajú predmetom hejtu a online obťažovania.

Odporúčame aj: Šíri sa zmanipulovaná fotka Zuzany Čaputovej - upravili jej postavu a pridali vulgárny antisemitský komentár

Rovnako aj Fico pravidelne spochybňuje prácu a postavenie hlavne investigatívnych novinárov. RSF vo svojom vyhlásení pripomína, ako sa Fico vo februári tohto roka zaprisahal, že „pôjde“ po generálnom riaditeľovi verejnoprávnej RTVS. Nepáčilo sa mu, že redaktori RTVS odmietli na poslednú chvíľu vymeniť zástupcu jeho strany v diskusnej relácii. Do vysielania v Slovenskom rozhlase chcel vstúpiť Ľuboš Blaha, hoci ho do relácie nikto nepozval. Moderátorka relácie Marta Jančkarová sa okamžite stala obeťou internetových útokov aj s vyhrážkami smrťou a musela dostať policajnú ochranu.

V roku 2022 Fico obvinil viacerých novinárov, ktorí vyšetrovali korupčné kauzy, že konali ako „organizovaná zločinecká skupina“ s cieľom „rozbiť štátnosť“. "Online a offline verbálne obťažovanie, ktoré je živené jedovatými poznámkami slovenských politikov ako Fico, predstavuje podľa nedávneho prieskumu Safe.Journalism.sk , projektu Investigatívneho centra Jána Kuciaka, hlavnú hrozbu pre novinárov na Slovensku," upozorňuje RSF.

Bombic je podľa webu Infosecurity.sk krajne pravicový konšpirátor, ktorý vo svojich príspevkoch pravidelne píše o neexistujúcej a falošnej pandémii, umelo vytvorenej na „vyhubenie a zotročenie bielej rasy“. Podľa neho je pandémia používaná ako zbraň Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), ktorá je prepojená na Billa Gatesa a sionistov. V súvislosti s inváziou na Ukrajinu Bombic podporuje Putina a nazýva ho „výborným stratégom a pevným chlapom“. Naopak, ukrajinského prezidenta Zelenského označil za potkana a naznačil, že je bábkovým prezidentom, ktorý bol dosadený sionistami.

Bombic sa na sociálnych sieťach chváli predovšetkým svojou činnosťou nazývanou doxxovanie alebo doxxing. Ide o odhaľovanie identity a zverejňovanie súkromných informácií, za účelom poškodiť konkrétnej osobe. Takýmto spôsobom šikanoval ľudí spravujúcich stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR či satirickú stránku Zomri. Ľudia, ktorých osobné informácie zverejnil, následne dostávali výhražné správy od Bombicových podporovateľov.