Vyšlo posledné tlačené číslo 320 rokov starého denníka Wiener Zeitung (FOTO)

Vyšlo posledné tlačené číslo 320 rokov starého denníka Wiener Zeitung (FOTO) Foto: Wiener Zeitung

V Rakúsku dnes vyšlo posledné tlačené číslo denníka Wiener Zeitung. Denník, ktorý pôvodne niesol názov Wienerisches Diarium, bol označovaný za najstarší doteraz fungujúci denník na svete. Prvýkrát vyšiel 8. augusta 1703 s cieľom prinášať správy „bez rečníckych a básnických príkras“.

"320 rokov, 12 prezidentov, desať cisárov, dve republiky, jedny noviny," píše sa na prvej stránke posledného tlačeného čísla. Titul najstaršieho doteraz vychádzajúceho denníka na svete redakcie v článku v poslednom čísle odovzdala nemeckým novinám Hildesheimer Allgemeine Zeitung, ktoré vychádzajú od roku 1705, upozornila agentúra DPA.

Denník Wiener Zeitung vlastní rakúska vláda, je však redakčne nezávislý. Naďalej bude vychádzať v digitálnej podobe, plánuje tiež jedno tlačené vydanie mesačne.

Príjmy denníka zaznamenali prudký pokles v dôsledku nedávno prijatého zákona, ktorý ruší povinnosť zverejňovania niektorých firemných údajov v jeho tlačenej verzii. Wiener Zeitung tak bol nútený znížiť počet redakčných pracovníkov takmer o dve tretiny na 20 osôb, uviedla agentúra AP.

V poslednom vydaní denník priniesol okrem iného rozhovor s americkým hercom rakúskeho pôvodu Arnoldom Schwarzeneggerom. V rámci rozhovoru denník vyjadril ľútosť, že v budúcnosti nebude môcť použiť hercovu slávnu filmovú hlášku "ja sa vrátim" ako svoje motto.