Súd v Španielsku poslal do väzenia novinárku, ktorá citovala z vyšetrovacieho spisu

Súd v Španielsku poslal do väzenia novinárku, ktorá citovala z vyšetrovacieho spisu Ilustr. foto: Omediach.com

Súd v španielskom meste Huelva poslal do väzenia novinárku za to, že vo svojich článkoch zverejnila informácie z vyšetrovacieho spisu, ktorý je tajný. Informoval o tom denník El País, podľa ktorého ide o prvý rozsudok tohto druhu v nedávnej histórii Španielska. Proti rozsudku sa novinárka môže odvolať.

Novinárka sa v niekoľkých článkoch pre server Huelva Información zaoberala vraždou mladej učiteľky z roku 2018. Zverejnila pri tom informácie z vyšetrovacieho spisu, napríklad výsledky pitvy či zmeny vo výpovediach hlavného podozrivého z vraždy. To sa nepáčilo rodičom obete, ktorí podali na novinárku a jedného jej kolegu oznámenie kvôli porušeniu ochrany súkromia.

Podľa súdu pre zverejnenie informácií z vyšetrovacieho spisu a porušenie tajomstva nebol žiadny "spoločenský záujem", ktorý by mohol takéto konanie ospravedlniť. Preto poslal novinárku na dva roky do väzenia za vyzradenie vyšetrovacieho tajomstva.

Novinárka má počas trestu zakázaný výkon novinárskej profesie, musí zaplatiť pokutu 3200 eur a odškodnenie vo výške ďalších 30.000 eur. Ďalšieho novinára, ktorý v záležitosti tiež čelil procesu, súd naopak oslobodil.

Rozsudok kritizoval šéfredaktor servera Javier Ronchel. Podľa neho nie je prijateľné, aby "o tom, či je možné publikovať nejakú správu, rozhodoval sudca". S rozsudkom nesúhlasí ani profesor ústavného práva Joaquín Urías. "Súd v Huelve si našiel spôsob, ako potrestať novinárov za to, čo zverejňujú," povedal denníku El País. Vyšetrovacím tajomstvom podľa neho zákonodarca nechcel "obmedziť slobodu tlače".

Podľa hodnotenia, ktoré vydáva organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), je stav slobody tlače v Španielsku relatívne dobrý. Zo 180 hodnotených krajín bolo Španielsko v tohtoročnej hodnotením na 36. mieste. V porovnaní s minulým rokom si o štyri priečky pohoršilo.