Protimonopolný úrad prešetruje kúpu Nového času Pentou

Protimonopolný úrad prešetruje kúpu Nového času Pentou Ilustr. foto: Facebook Nový Čas

Protimonopolný úrad SR prešetruje, či mu mala byť oznámená koncentrácia, ktorá vznikla odkúpením takmer celého portfólia spoločnosti FPD Media firmou News and Media Holding, a tiež to, či pred transakciou nedošlo k úkonom, ktorých cieľom by bolo obídenie notifikačnej povinnosti, píše Protimonopolný úrad v novej reakcii na kúpu Nového času vydavateľstvom News and Media Holding, ktoré už vlastní konkurenčný denník Plus jeden deň.

"Kým v SR je jediným kritériom na oznamovanie koncentrácií obrat, vo viacerých krajinách EÚ sa tieto kritériá upravujú. Zatiaľ sa však nenašlo univerzálne akceptované riešenie," upozorňuje v stanovisku PU.

Ako sme informovali vo štvrtok, denník Nový Čas aj s webom kúpila od spoločnosti FPD Media Antona Siekela finančná skupina Penta prostredníctvom svojho vydavateľstva News and Media Holding, pod ktoré už roky patrí týždenník Plus 7 dní, Trend, desiatky ďalších titulov ale aj konkurenčný bulvárny denník Plus Jeden deň. V piatok vydavateľstvo predaj potvrdilo.

Zmluvné strany sa dohodli, že nebudú zverejňovať kúpnu cenu. Súčasťou transakcie je aj opcia pre vlastníka FPD Media nadobudnúť v NMH minoritný akcionársky podiel.
Protimonopolný úrad o transakcii informovaný vopred nebol. „Transakcia vzhľadom na veľkosť obratových kritérií nepodlieha oznámeniu Protimonopolného úradu,“ tvrdi NMH.