Zomrel novinár Michal Havran st.

Zomrel novinár Michal Havran st. Ilustr. foto: Omediach.com

Dnes vo veku 78 rokov po ťažkej chorobe zomrel novinár a spisovateľ Michal Havran st.

„Úplne hrozná, nezvratná vec sa nám stala,“ povedala pre PLUS 7 DNÍ vdova Ivana Havranová. Michal Havran posledné týždne bojoval s onkologickým ochorením a jeho syn Michal Havran už pred mesiacom kritizoval liekovú politiku na Slovensku, keď sa jeho otec ako onkopacient nemohol dostať k potrebnému lieku. „Že napríklad pri rakovine obličky má každý pacient v susedných krajinách právo na najnovšiu liečbu, zatiaľ čo u nás máte namiesto toho právo na to, aby Váš lekár vypisoval do poisťovne úctivé žiadosti, aby Vám udelili výnimku na liek, ktorý má v Rajke, alebo v Hainburgu každý, kto ho potrebuje,“ napísal Michal Havran.

Foto: Facebook Michal Havran st.

Podľa manželky Ivany Havranovej mu poisťovňa nakoniec lieky schválila, no už bolo neskoro: „Úplne hrozná, nezvratná vec sa nám stala, ráno mu prišla SMS-ka z poisťovne, že mu schvaľujú lieky, ktoré potrebuje, medzitým zomrel," povedala pre PLUS 7 DNÍ manželka Michala Havrana staršieho.

Aktualizácia: Termín rozlúčky s Michalom Havranom st. je známy

Michal Havran st. vyštudoval žurnalistiku na FFUK v Bratislave. Bol zahraničnopolitický komentátor a publicista, v minulosti pracoval pre denník Smena, spoluzakladal denník SME. Pôsobil na University of Maryland a v časopise CONGRESSIONAL QUARTERLY.  Špecializoval sa na americkú zahraničnú politiku a arabské krajiny. Napísal knihu Sága Billa a Moniky o milostnom škandále prezidenta Clintona, romány Agent s pasom diplomata a Ruská špiónka. V roku 2017 mu vyšla kniha Od arabskej jari po Islamský štát, ktorá vypovedá o tragédii arabského sveta.