Rusko viní novinárku RFE/RL zo šírenia falošných správ o ruskej armáde, píšu médiá

Rusko viní novinárku RFE/RL zo šírenia falošných správ o ruskej armáde, píšu médiá Ilustr. foto: Omediach.com

Rusko-americká novinárka Alsu Kurmaševová, ktorá pracuje pre stanicu Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) a žije v Česku, čelí v Rusku ďalšiemu obvineniu. Napísali to portály Baza a Tatar-Inform, podľa ktorých úrady reportérku vinia zo šírenia takzvane falošných správ o ruskej armáde, ako Moskva označuje informácie, ktoré nezodpovedajú oficiálnemu popisu ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa RFE/RL v prípade tohto obvinenia hrozí desať rokov vo väzení. Žurnalistka je v ruskej väzbe, úrady ju predtým obvinili z toho, že sa nezaregistrovala ako zahraničná agentka, ako káže ruský zákon.

Kurmaševová je stíhaná za knihu odsudzujúcu konflikt na Ukrajine, píše na platforme Telegram kanál Baza, ktorý má blízko k ruským silovým štruktúram. Obvinenie sa podľa neho týka knihy nazvanej "Nie vojne. Štyridsať príbehov Rusov, ktorí sa postavili proti invázii na Ukrajinu", ktorá vyšla vlani a Kurmaševová sa na nej podieľala. Publikácia podľa RFE/RL rozpráva príbehy obyvateľov ruského Povolžia od marca do augusta minulého roka.

"Dôrazne odsudzujeme zjavné rozhodnutie ruských úradov vzniesť proti Alsu ďalšie obvinenia," uviedol úradujúci šéf RFE/RL Jeffrey Gedmin. "Žurnalistika nie je zločin. Je načase, aby toto kruté prenasledovanie skončilo. Alsu už strávila 56 dní nespravodlivým zadržiavaním a odlúčením od svojej rodiny," dodal.

Kurmaševová, ktorá má ruské aj americké občianstvo, podľa Rádia Slobodná Európa žije s manželom a deťmi v Prahe. Do Ruska odcestovala v máji z rodinných dôvodov. V júni ju pred spiatočným letom zadržali na letisku v Kazani a úrady jej zabavili americký aj ruský pas. Novinárka potom v Rusku čakala na vrátenie cestovných dokladov. V októbri ju tamojšie úrady obvinili z porušenia zákona o zahraničných agentoch, v prípade ktorého hrozí päť rokov väzenia, a umiestnili ju do väzby.

Kurmaševová aj jej zamestnávateľ vinu odmietajú. Stanica BBC už skôr napísala, že porušenie povinnosti ohlásiť sa úradom ako zahraničný agent je v Rusku trestným činom bezmála tri roky. Doteraz ale nebolo v tomto ohľade vedené jediné trestné konanie.