V BBC až do roku 2005 pracovala agentka ŠtB, viedla aj slovenskú redakciu (FOTO)

V BBC až do roku 2005 pracovala agentka ŠtB, viedla aj slovenskú redakciu (FOTO) Ilustr. foto: BBC

Niekdajšia redaktorka československej sekcie a až do roku 2005 šéfka slovenského vysielania BBC Terézia Javorská podľa archívnych materiálov pôsobila ako spolupracovníčka a neskôr agentka Štátnej bezpečnosti (StB) komunistického Československa. Server HlídacíPes.org upozornil na to, že informácie z archívov ŠtB dohľadal v Prahe reportér britského denníka Daily Mail Tom Kelly.

 Dôstojník ŠtB, ktorý vtedy pod diplomatickým krytím pôsobil na československom veľvyslanectve v Londýne, získal Javorskú do služieb Štátnej bezpečnosti v polovici 80. rokov. "Bezpečnostní experti sa domnievajú, že ide o prvý známy prípad infiltrácie agenta zahraničnej spravodajskej služby do BBC od začiatku studenej vojny," napísal Daily Mail.

Foto: BBC

Informácie od Javorskej, pracujúcej pod krycím menom agent Vora, si ŠtB podľa dostupných informácií považovala. Ako novinárka renomovanej rozhlasovej stanice vysielajúcej z Británie do zahraničia mala prístup k zaujímavým informáciám z britskej politiky aj o politických utečencoch, ktorí s československým vysielaním BBC často spolupracovali.

"Do dnešného dňa sme s ňou uskutočnili trinásť schôdzok, na ktorých nám odovzdala informácie o československých emigrantoch v krajine a ich aktivitách a tiež o stave českej a slovenskej sekcie BBC. Odovzdala nám aj informácie, ktoré boli využité a vyhodnotené ako veľmi zaujímavé," citoval Daily Mail zápis riadiaceho dôstojníka z decembra 1985. V auguste 1987 sa Javorská zo spolupracovníčky stala agentkou ŠtB.

Do Británie Javorská odišla v roku 1969, pôvodne ako au-pair, neskôr v Londýne vyštudovala vysokú školu a do BBC nastúpila v roku 1976. Postupne sa v BBC World Service dostala v československej sekcii na riadiace pozície. Niekoľko rokov bola zástupkyňou šéfa celej sekcie a krátko československé vysielanie aj viedla. Následne stála až do roku 2005, kedy BBC zrušila množstvo zahraničných redakcií, na čele slovenskej sekcie BBC World Service.

Javorská má teraz 73 rokov, už niekoľko rokov je upútaná na lôžko a v kóme po tom, čo ju na prechode zrazilo auto. Jej rodinní príslušníci žiadosť novinárov Daily Mail o komentár k informáciám z archívov ŠtB odmietli, uviedol HlídacíPes.org.

Súčasné vedenie BBC podľa vyjadrenia svojho hovorcu "počuje o týchto historických obvineniach prvýkrát a bude ich brať vážne".