Prvá Slovenka na vrchole sveta. Lucia Janičová vyšla na Mount Everest (FOTO)

Prvá Slovenka na vrchole sveta. Lucia Janičová vyšla na Mount Everest (FOTO) Foto: Slovenská sporiteľňa

V nedeľu ráno, 12. mája 2024, vystúpila horolezkyňa, vedkyňa a matka Lucia Janičová do výšky 8 848 metrov, teda na vrchol najvyššej hory sveta. Pre Slovensko je to historický zápis, keďže je prvou ženou, ktorej sa to podarilo. Vrchol dosiahla z nepálskej strany južnou trasou s podporou kyslíka. Exkluzívny partnerom jej expedície je Slovenská sporiteľňa.

Foto: Slovenská soriteľňa

Prvá Slovenka dosiahla vrchol Everestu v nedeľu 12. mája 2024 o 8:28* miestneho času, teda tesne po štvrtej ráno nášho času. Symbolicky sa tak stalo na Deň matiek. Spolu s ňou sa podarilo dostať na vrchol napríklad aj prvej Kazaške Anare Burasheve.

Kto je Lucia Janičová?

Lucia pracuje pre biotechnologickú spoločnosť v Škótsku ako úspešná vedkyňa v oblasti imunológie. Pochádza z Prešova a je mamou 9-ročnej dcérky Adélky. Lucia približne pred ôsmimi rokmi našla záľubu v lezení. Začala liezť na morských útesoch a krátkych skalných stenách. Neskôr objavila svoju lásku k dobrodružnejšiemu lezeniu vo vyšších horách. Okrem lezenia na skalách nabrala skúsenosti v ľadolezení a zimnom mixovom lezení. V rámci prípravy na expedíciu na Everest trénovala v Alpách, kde taktiež vystúpila na Mont Blanc (4 807 m), Mera Peak v Himalájach (6 476 m) a Aconcaguu v Andách (6 961 m).

Foto: Slovenská sporiteľňa

Aká je história Slovákov na Evereste?

Prvými Slovákmi, ktorí dosiahli vrchol Mount Everestu boli 15. októbra 1984 Zoltán Demján a Jozef Psotka, ktorý však cestou naspäť tragicky zahynul. O štyri roky neskôr to bol Jozef Just, ktorý však pri zostupe zostal nezvestný. V máji roku 1998, teda o desaťročie neskôr, vystúpili na vrchol Peter Hámor, Vladimír Zboja a Vladimír Plulík. Ako posledný Slovák zatiaľ dosiahol vrchol Ján Čarnogurský (mladší), v roku 2011.

Ako prvá žena z bývalého Československa sa začiatkom 90-tych rokov o vrchol Everestu 2-krát pokúsila aj horolezkyňa pôvodom zo Slovenska Dina Štěrbová. Oba pokusy – z južnej aj severnej strany – boli neúspešné.

*Presný čas bude oficiálne potvrdený v certifikáte o výstupe.