Novinár a známi komentátori tvrdia, že skončili v Pravde kvôli cenzúre. Problémom bola kritika Fica a jeho vlády

Novinár a známi komentátori tvrdia, že skončili v Pravde kvôli cenzúre. Problémom bola kritika Fica a jeho vlády

Obvinenia z cenzúry a normalizácie, ukončenia spolupráce a vyhlásenia o sklamaní z pomerov v denníku. To je aktuálne situácia v redakcii denníka Pravda, o ktorej sa dnes rozhodol otvorene hovoriť bývalý redaktor Pravdy ale aj dvaja známi expolitici a dnes už bývalí komentátori denníka Pravdy.

„Ako ste si už určite mohli všimnúť, po parlamentných voľbách sa slovenskými médiami začali šíriť vlna normalizácie. Výnimkou nebol ani denník Pravda, kde som ešte do konca mája skoro tri roky pracoval,“ napísal dnes na sociálnej sieti Tomáš Bakoš.

Ako ďalej píše, v redakcii sa necítil slobodne a stretol sa s cenzúrou: „Zasahovaniu do obsahu článkov v prospech súčasnej vládnej koalície som čelil v denníku aj ja osobne. Nebol som jediný. V živote by ma nenapadlo, že budem v redakcii vo svojich článkoch v roku 2024 cenzurovaný.“ Jediným východiskom preňho bola výpoveď, ktorú podal v máji a onedlho nastupuje do Forbsu. „Ohradil som sa voči zásahom šéfredaktora do obsahu s cieľom cenzurovať. Nemal som garanciu, že môžem ďalej písať v Pravde slobodne a nezávisle.“

Šéfredaktorom Pravde je od mája 2022 Ľuboš Kamenistý, ktorý prišiel do Pravdy z vydavateľstva Penty z News and Media Holdingu, kde bol dva roky šéfredaktorom časopisu Plus 7 dní.

Odporúčame aj: Po cenzúre citlivej otázky a čistkách prichádza do Plus 7 dní nový šéfredaktor

„V mojom prípade som z článku musel odstrániť celý odstavec, v ktorom som dal priestor odborníkom, ktorí kritizovali vtedajšie vládne zmeny v trestnom zákone. Dostali sa ku mne aj informácie z redakcie, že o protivládnych demonštráciách v tom čase sa muselo informovať len stroho.“ Cenzúre podľa jeho slov neunikli ani komentátori. „Svoj odchod z redakcie pre cenzúru považujem za správne rozhodnutie. Mrzí ma len to, že sme spoločne ako redakcia neprejavili väčší odpor voči tomu, čo sa tam dialo. Mohla za to rezignácia, apatia, strach či pohodlie? Ťažko povedať. Naopak ma teší, že viacerí to vnímali podobne a rovnako podali výpovede. Verím, že ešte ďalší budú nasledovať.“

Odchody v Pravde pod šéfredaktorom Kamenistým

Z redakcie pred niekoľkými týždňami odišiel dlhoročný komentátor Pravdy a šéf oddelenia komentátorov Marián Repa.

S Pravdou ukončili spoluprácu aj externí komentátori Peter Weiss a Boris Zala, ako dôvod uviedli tiež cenzúru: „Pravda odmietla uverejniť naše komentáre. Preto, lebo sme si dovolili kriticky sa vyjadriť k politike alebo vyhláseniam Roberta Fica. Ani jednému z nás sa od Novembra 1989 nič podobné nestalo,“ napísali v spoločnom vyhlásení na webe Aktuality.sk bývalý predseda SDĽ Weiss a bývalý predseda Sociálnodemokratickej strany Slovenska Zala.

„Riaditeľ obsahu denníka Pravda, pán Ľuboš Kamenistý, najprv odmietol publikovať pravidelný utorňajší komentár Petra Weissa a následne piatkový komentár Borisa Zalu žiadal upraviť v podstatných pasážach. Preto, lebo sme si dovolili kriticky sa vyjadriť k politike alebo vyhláseniam premiéra Róberta Fica. V prípade Petra Weissa išlo o opakované zabránenie zverejneniu článku. Prvýkrát sa tak stalo tesne pred voľbami tiež z dôvodu kritiky predsedu strany Smer za jeho proti ukrajinskú politiku. To pokladáme za prejav cenzúry, ktorý nemôžeme akceptovať a preto sme sa rozhodli našu spoluprácu s denníkom Pravda ukončiť,“ napísali spolu Weisss a Zala, ktorí pre Pravdu nepretržite niekoľko rokov písali komentáre v rubrike Názor.

S cenzúrou sa stretli ako tvrdia až za Kamenistého: „Problém vznikol až kvôli kritike Roberta Fica a niektorých krokov jeho vlády. Pokladáme za potrebné upozorniť na novo sa vzmáhajúci jav cenzúry po nástupe štvrtej vlády Róberta Fica aj našu verejnosť aj čitateľov Pravdy. … Ani jednému z nás sa za viac ako 34 rokov verejnej činnosti a publikovania od Novembra 1989 nič podobné nestalo.“

Podľa informácií Omediach.com o ukončení spolupráce uvažujú aj ďalší autori.

Denník Pravda vydáva spoločnosť OUR MEDIA SR, ktorej 100% akcionárom je podľa Obchodného registra SR spoločnosť SYNOT INVEST LIMITED Iva Valentu. V minulosti patrila OUR MEDIA SR pod českú skupinu OUR MEDIA, ktorá stála za českými Parlamentnilisty.cz, slovenskými parlamentnelisty.sk a ďalšími českými médiami.

Požiadali sme o vyjadrenie riaditeľa obsahu Pravdy Ľuboša Kamenistého.