Mafra: Ku koncu augusta skončí tlačené Lidové noviny, on-line verzia zostane

Mafra: Ku koncu augusta skončí tlačené Lidové noviny, on-line verzia zostane Foto: Lidovky

Skupina Mafra ku koncu augusta prestane vydávať české tlačené Lidové noviny (LN). Spravodajský web Lidovky.cz zostane a jeho obsah sa rozšíri, najmä o názorové príspevky. Sobotná príloha LN s názvom Orientace bude od septembra súčasťou denníka Mladá fronta DNES. V tlačovej správe o tom informoval vydavateľský dom, ktorý k zmenám týkajúcim sa LN pristúpil "vzhľadom k vývoju na trhu".

Predplatiteľom LN firma ponúkne bez zmeny ceny denník Mladá fronta DNES a tiež prístup k platenému on-line obsahu iDnes Premium za korunu do konca tohto roka. U Lidovky.cz sa potom Mafra rozhodla posilniť názorový obsah webu. "Čitatelia 'internetového denníka' lidovky.cz podľa interných prieskumov preferujú komentáre a glosy, ktoré majú v histórii Ľudových novín významnú tradíciu," odôvodnila svoj krok firma.

Lidové noviny sú jedným z najznámejších českých denníkov, prvýkrát vyšli 16. decembra 1893 v Brne. Asi najslávnejšiu éru zažili v čase československej prvej republiky, keď medzi jeho redaktormi patrili známi českí spisovatelia, vrátane Karla a Jozefa Čapkových či Eduarda Bassa, ktorý bol neskôr aj ich šéfredaktorom. V roku 1989 sa obnovené LN stali jedným zo symbolov zamatovej revolúcie.

Mediálnu skupinu pred časom prevzala zo trustových fondov bývalého premiéra Andreja Babiša (ÁNO) skupina Kaprain podnikateľa Karla Pražáka. Spolu s LN a Mladou frontou DNES skupina vydáva okrem iného aj denník Metro alebo týždenník Téma. Portfólio skupiny ale zahŕňa širokú škálu titulov naprieč segmentmi, od denníkov cez celoštátne spravodajské týždenníky a spoločenské časopisy po programové tituly, časopisy životného štýlu pre ženy a ďalšie. Je okrem iného aj prevádzkovateľom webov iDNES.cz alebo vyhľadávača cestovných poriadkov iDOS.cz.