Nemecko zakázalo pravicovo extrémistický magazín Compact

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) zakázala pravicovo extrémistický magazín Compact a vydavateľstvo Conspect Film. Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej polícia v utorok ráno prehľadala s časopisom a vydavateľstvom spojených 14 nehnuteľností v štyroch spolkových krajinách. Zablokovala aj webové stránky magazínu.

Compact ako pravicovo extrémistický nedávno označil Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), ako sa oficiálne volá nemecká civilná kontrarozviedka. "Je to ústredná hlásna trúba pravicovo extrémistickej scény. Magazín nehanebným spôsobom podnecuje nenávisť voči Židom, voči ľuďom s migračnou históriou a voči našej parlamentnej demokracii," vyhlásila ministerka Faeserová, podľa ktorej bol magazín zameraný proti ústavnému poriadku.

Podľa úradu Faeserovej 340 policajtov prehľadalo priestory organizácie a byty jej hlavných aktérov, vedenia a podielnikov, a to v spolkových krajinách Brandenbursko, Hesensko, Sasko a Sasko-Anhaltsko. Podľa DPA zásahové zložky prenikli aj do domu v brandenburskom Falkensee, kde má publikácia svoju oficiálnu adresu.

Cieľom zásahov bolo zabaviť dôkazy a majetok. V rukách polície tak aspoň zatiaľ skončili hotovosť, zlato, vozidlá či bankové doklady.

Šéfredaktor magazínu Jürgen Elsässer v reakcii hovoril o neuveriteľnom zásahu do slobody tlače a režim v spolkovej republike prirovnal k tomu v skoršom východnom Nemecku. Kriticky sa vyjadrili aj predstavitelia pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko.

Už v roku 2022 BfV konštatoval, že magazín zastáva "v spoločnosti ako multimediálny podnik postoje nepriateľské voči demokracii a pošliapavajúcu ľudskú dôstojnosť".