FSB začala trestné konanie proti siedmim zahraničným novinárom

FSB začala trestné konanie proti siedmim zahraničným novinárom Ilustr. reprofoto EP

Ruská tajná služba FSB oznámila, že od 17. augusta začala trestné konanie proti siedmim zahraničným novinárom, ktorí podľa nej nezákonne prekročili ruské hranice a vstúpili do Kurskej oblasti, kam pred troma týždňami prenikla ukrajinská armáda.

 

FSB uviedla, že na novinárov vydá medzinárodný zatykač. Za ilegálne prekročenie hranice v Rusku hrozí až päť rokov väzenia. Dnes o tom informuje agentúra TASS s odkazom na FSB.

FSB naposledy začala trestné konanie proti dvom novinárom z Ukrajiny a z Nemecka, ktorí podľa nej nezákonne prekročili hranice a natáčali videozáznamy v okolí obce Sudža v Kurskej oblasti. Ide o novinára Nicholasa Connollyho z nemeckej televíznej a rozhlasovej stanice Deutsche Welle a korešpondentku ukrajinského televízneho kanála 1+1 Natalijou Nahornou, uviedla FSB.

Minulý týždeň FSB začala trestné konanie proti britskému občanovi a novinárovi CNN Nickovi Walshovi. Podľa FSB on a dvojica jeho ukrajinských kolegov ilegálne prekročili hranicu Ruskej federácie a v okolí obce Sudža natáčali reportáž.

Zrejme prvými zahraničnými novinármi, ktorí v Sudže pripravili reportáž po jej obsadení ukrajinskými jednotkami, boli dvaja novinári talianskej verejnoprávnej televízie RAI Stefania Battistiniová a Simone Traini. Do Kurskej oblasti sa tím RAI vybral s ukrajinským vojenským sprievodom. FSB už skôr oznámila, že proti nim kvôli ilegálnemu prechodu hranice začala trestné konanie.