Trump bojuje proti overovaniu pravdivosti svojich výrokov počas živých prenosov

Americký exprezident Donald Trump, ktorý sa usiluje o návrat do Bieleho domu, už niekoľko mesiacov brojí proti snahám televíznych staníc, novinárov a ďalších vykonávať takzvaný fact-checking jeho výrokov, čiže overovanie faktických tvrdení, často v živom prenose. Napísal to dnes denník The Washington Post (WP).

 

Trump v auguste takmer odmietol rozhovor s členmi združenia černošských novinárov, keď sa dozvedel, že sa chystajú pravdivosť jeho výrokov v živom prenose overovať. V septembri sa potom bývalý republikánsky šéf Bieleho domu spolu so svojimi spojencami sťažoval na fact-checking počas jeho debaty s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, ktorá v prezidentských voľbách kandiduje za Demokratickú stranu. Tento mesiac Trump odmietol poskytnúť rozhovor programu 60 Minutes televízie CBS, pretože si pri ňom neprial byť kontrolovaný, hoci ide o bežnú prax, uviedol program.

Poradcovia Trumpovej kampane zároveň výslovne požiadali stanicu CBS News, aby pri debate viceprezidentských kandidátov, demokrata Tima Walza a republikána J.D. Vance pravdivosť tvrdenia neoverovala. Vance sa potom pri debate na začiatku októbra sťažoval, keď moderátorka jeho výrok korigovala.

Washington Post snahy Trumpa a jeho kampane zastaviť fact-checking označuje za najnovší príklad republikánovho dlhodobého úsilia vyhnúť sa zodpovednosti za šírenie neprávd. Len v posledných týždňoch exprezident v rámci svojej protiimigračnej rétoriky šíril vymyslené tvrdenia o utečencoch pojedajúcich domácich miláčikov či o venezuelských gangoch ovládajúcich americké mestá.

Profesor žurnalistiky na Wisconsinskej univerzite, Lucas Graces, povedal, že verejný odpor na overovanie faktov sa medzi niektorými republikánmi stal prijateľným. "V rámci pravicového politického establishmentu je teraz považované za úplne legitímne, že nesúhlasíte s overovaním faktov, a je úplne legitímne to tvrdiť verejne a otvorene," poznamenal Lucas, ktorý je autorom knihy o vzostupe overovania výrokov politikov v americkej žurnalistike. "Práve kvôli Trumpovmu neobvyklému vzťahu k pravde - aj na politika - nie je prekvapujúce, že proti nej tak hlasno a dôrazne protestuje," dodal.

Podľa prepočtov denníka The Washington Post Trump počas svojho štvorročného pôsobenia v Bielom dome predniesol 30.573 nepravdivých alebo zavádzajúcich tvrdení, teda priemerne 21 takýchto tvrdení za deň vo funkcii.

Tiež Harrisová pristupuje k rozhovorom opatrne, väčšinou sa vyhýba ostrým politickým otázkam a necháva svojich poradcov, aby sa občas snažili zistiť otázky vopred, uvádza WP. Tento týždeň podľa denníka poskytla rozhovory skôr "priateľským" moderátorom. V septembrovej debate s Trumpom stanica ABC News podľa WP tvrdenia Harrisovej nepreverovala rovnako ako tá Trumpova. WP však zároveň uvádza, že na rozdiel od Trumpa Harrisová pravidelne nešíri nepravdy a zároveň sa neohrádzojr proti fact-checkingu. Na rozdiel od svojho volebného súpera tiež poskytla rozhovor programu 60 Minutes.