Syndikátu novinárov hrozí kolaps

Syndikátu novinárov hrozí kolaps Foto: SSN

Nové vedenie na čele s novozvolenou predsedníčkou Tamarou Valkovou má kolapsu Slovenského syndikátu novinárov zabrániť.

 

 

Cez víkend sa po viac ako dvoch rokoch stretol Snem SSN. Zvolil si nové predstavenstvo a prerokovával plány na odvrátenie finančného kolapsu.

SSN hrozí finančný kolaps. Medzi uzneseniami, ktoré snem prijal, sú úsporné opatrenia, úloha "vytvoriť a realizovať krízový scenár a zabrániť finančnému kolapsu organizácie" ale aj „opätovne preskúmať nevýhodné zmluvy a projekty a vyvodiť právne dôsledky." Aké nevýhodné zmluvy, syndikát v uzneseniach nekonkretizuje. Tesne pred snemom informoval Nový Čas o predaji dvoch rekreačných chát syndikátu.

Vedenie dostalo od snemu za úlohu aj „zaoberať sa úlohou novinára v slovenskej spoločnosti, zvýšením kreditu jeho práce a hľadaním nástrojov, ako rozšíriť členskú základňu."

Za predsedníčku SSN bola zvolená Tamara Valková, bývalá šéfeditorka Centra spravodajstva RTVS. Predchádzajúci predseda Peter Kubínyi sa vzdal funkcie minulý rok v decembri, bez uvedenia dôvodu. Valková bola od jeho odstúpenia poverená vedením syndikátu. Snem si zvolil aj nové predstavenstvo v zložení: Grosmannová Klára, Nemčeková Monika, Necpalová Miloslava, Hlavčáková Svetlana, Čižmáriková Katarína a Modrovský Daniel.

SSN vznikol v roku 1990 z pôvode socialistického Slovenského zväzu novinárov, od ktorého prebral aj majetok.

Vpylv syndikátu, ako stavovskej organizácie novinárov, na fungovanie novinárskej obce je minimálny. Za posledné roky sa vytráca aj záujem o členstvo v syndikáte, hlavne zo strany aktívnych novinárov.