Mediácia Syndikátu novinárov medzi vedením RTVS a redaktormi skončila fraškou

Mediácia Syndikátu novinárov medzi vedením RTVS a redaktormi skončila fraškou Ilustr.foto FB/TV Denník N

Slovenský syndikát novinárov, ktorý zvyčajne pri problémoch novinárov mlčí, minulý týždeň vo veľkom ohlásil, že sa chystá pomôcť v spore medzi redaktormi RTVS, ktorí kritizujú pomery v spravodajstve, a ich vedením a že bude ich mediátorom.


Po mediácii volali aj kritickí redaktori, ale nie mediácii zo Syndikátu. Šéfka Spravodajských odborov Zuzana Kovačič Hanzelová napísala, že navrhujú mediáciu z externej firmy, konkrétne z PDCS. Za mediáciu bol aj generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, ktorý na tlačovej besede hovoril, že oslovia skúseného zamestnanca RTVS.

Nakoniec bolo všetko inak. Mediátorom sa rozhodol byť Slovenský syndikát novinárov, ktorý minulý týždeň zverejnil vyhlásenie, v ktorom „vyzval manažment RTVS a dotknutých novinárov k mediácii a zároveň sa ponúkol prevziať rolu mediátora.“

Mediácia mala byť dnes o 10 hodine, no nakoniec sa nekonala. Na stretnutie totiž prišlo len vedenie spravodajstva. „Syndikát neposlal Spravodajským odborom žiadnu pozvánku. Považujeme za nepochopiteľné, že niekto chce robiť mediátora v spore, a nepozve jednu zo zúčastnených strán. Navyše, ak by Syndikát rozumel práci novinárov, nedal by podobné stretnutie na desiatu ráno, keď celý tím musí pracovať a sanovať tak to, že vedenie vyhodilo zo dňa na deň štyroch reportérov,“ napísala na facebooku nová odborárska organizácia Spravodajské odbory RTVS, ktorú tvorí 30 redaktorov.

"SSN na stretnutie pozval zástupcov oboch strán, čo sa týka dotknutých spolupracovníkov, viacerí obdržali pozvánku aj osobne, respektíve boli osobne oboznámení s predmetom dnešného stretnutia," odpísal predseda SSN Daniel Modrovský. Na dotaz, aby menoval konkrétne redaktorov, ktorým pozvánku doručili, už nereagoval.

„Sami sme navrhovali mediátora. S jeho výberom však musia súhlasiť obe strany sporu, inak takáto mediácia nemá zmysel. Navyše, mediáciu nemá robiť ktokoľvek, kto sa prihlási, ale skúsený profesionál. Jednou z našich už zverejnených požiadaviek je, aby Vahram Chuguryan, Hana Lyons a Petra Stano Maťašovská zo svojich funkcií odišli, pretože nemajú našu dôveru a prehlbujú už beztak napätú situáciu,“ píšu redaktori.

Práve Chuguryan, Lyons a Stano Maťašovská prišli do Syndikátu na mediáciu. Spravodajské odbory však chcú rokovať priamo s Rezníkom. „O stretnutie s generálnym riaditeľom RTVS sa snažíme už týždne. Doteraz k nemu neprišlo,“ píšu.

Mediátor zo syndikátu redaktorom: Neklamte!

Syndikát tvrdí, že poslal „verejnú aj osobnú pozvánku“.  Mediáciu na stretnutí SSN chcel viesť člen syndikátu Jozef Tinka. Práve on obvinil redaktorov z klamstva: "Vážené spravodajské odbory RTVS - neklamte! SSN poslal pozvánku všetkým redaktorom spravodajstva! SSN zverejnil cez TA SR (správu prevzala napríklad Pravda) výzvu k mediácii. A následne poslal emaily na verejne známe adresy redaktorom i vedeniu RTVS," napísal na facebooku.
Mediácia skončila konfliktom na facebooku medzi Tinkom, spravodajskými odbormi a moderátorom Braňom Dobšinským (viď pod článkom).

To, čo zorganizoval Syndikát, nemá atribúty mediácie, ako to stanovuje zákon. „V dohode o začatí mediácie sa osoby zúčastnené na mediácií s mediátorom dohodnú na mediácii konkrétneho sporu; dohoda musí mať písomnú formu a označuje sa poradovým číslom podľa evidencie vedenej mediátorom v knihe mediácií. Dohoda o začatí mediácie obsahuje najmä:
a) presné označenie osôb zúčastnených na mediácii,
b) presné označenie mediátora a jeho kancelárie,
c) vymedzenie konkrétneho sporu, ktorý je predmetom mediácie..."

Nič z toho splnené nebolo.

Syndikát chce do 30 dní zorganizovať novú mediáciu. „Prídeme. Máme vôľu otvoriť sa, počúvať a hľadať to, čo nás spájam“ cituje syndikát šéfa spravodajstva a publicistiky Vahrama Chuguryana, ktorý dodal, že telerozhlas mieni zorganizovať aj internú mediáciu.