Šéfredaktori viacerých médií sú pobúrení

Šéfredaktori viacerých médií sú pobúrení Foto: RTVS

"Nové pravidlá považujem za nehoráznosť. Až takú, že sa mi stále nechce veriť, že to predseda parlamentu myslí vážne," reaguje na krok Pavla Pašku šéfredaktor SME. Podobne reagujú aj šéfovia ďalších médií.

 

 

 

Kancelária Národnej rady sprísnila pravidlá na vydávanie akreditačných preukazov, kde výrazne obmedzila počet redaktorov, ktorí môžu prísť od parlamentu za jednotlivé redakcie. No hlavne obmedzila pohyb po parlamente a zakázala snímať „osobné dokumenty v rokovacích miestnostiach." To všetko pod hrozbou zákazu vstupu. Prípravy na obmedzenie pohybu novinárov sa začali už skôr. Parlament vybavil dvere na chodbách zámkami na karty.
Požiadali sme o stanovisko šéfov relevantných slovenských médií. Viacerí nám poslali reakciu:

NORA SLIŠKOVÁ (šéfredaktorka Pravdy): "Nové pravidlá sú nezmyslom. Nerozumiem, prečo k tomu vedenie parlamentu. pristúpilo, je to neštandardné rozhodnutie. Budeme o tom písať, neakreditovali sme sa a zvažujeme ďalšie kroky."

MATÚŠ KOSTOLNÝ (šéfredaktor Sme): "Nové pravidlá považujem za nehoráznosť. Až takú, že sa mi stále nechce veriť, že to predseda parlamentu myslí vážne. Obmedziť pohyb novinárov po parlamente, či dokonca zakázať, aby poslancov pri ich práci fotografovali či natáčali, je prejav zbabelosti a dôkaz, že Smer sa bojí verejnosti. Poslanci by mali byť radi, že sa na nich niekto pozerá a kontroluje ich. Pomáha to predchádzať ich zlým rozhodnutiam."

JURAJ KADÁŠ (hovorca RTVS): „Keďže sa objavili rozličné interpretácie niektorých ustanovení nových pravidiel pre novinárov v Národnej rade SR, RTVS iniciuje rokovanie s Kanceláriou NR SR, aby mohla napĺňať svoje hlavné poslanie - poskytovať službu verejnosti v oblasti vysielania a prispievať tak k realizácii Ústavou daného práva na slobodnú výmenu informácií."

Odporúčame aj: Len aby ľudia nevideli, čo sa v parlamente deje

MATEJ JOZEF (šéfredaktor Aktuálne.sk): „Opatrenia obmedzujúce prácu novinárov považujem za neštandardné, spiatočnícke a zaváňajúce autoritatorským režimom. Dá sa povedať, že je to pokus urobiť verejnosť nevidomou. Za najproblematickejšie považujem slobodný pohyb a pobyt v priestoroch parlamentu, skomplikovanie účasti novinárov na rokovaní výborov, obmedzenia fotografovania a kvóty na počet akreditovaných novinárov. Napriek tomu, ze Aktuálne.sk patrí k tým menším redakciám, pri významných udalostiach sme mali v parlamente viac ako troch ľudí. Stále verím, že kancelária Národnej rady, respektíve Pavol Paška už pochopil, že toto nebol dobrý nápad a opatrenia budú zrušené, či upravené skôr, ako začnú platiť."

BRANISLAV KARVAŠ (topky.sk): "Je to snaha ukrývať pred verejnosťou vlastné pochybenia a morálne poklesky. Miesto toho, aby sa pozreli do zrkadla a pýtali sa sami seba, prečo ich verejnosť považuje za centrum morálneho úpadku tohto štátu a snažili sa s tým niečo urobiť.
Výhrady mám ku všetkým návrhom. Za najhoršie však považujem to, že niekto sa tu snaží limitovať právo verejnosti na kontrolu. Hovoria, že môžete nás kontrolovať ale iba odtiaľ potiaľ. To je neuveriteľná arogancia ľudí, ktorých si platíme z našich daní."

TA3: "Televízia TA3 sa vždy snaží prinášať aktuálne informácie z diania NR SR. V záujme zachovania kvality nášho parlamentného spravodajstva komunikujeme s kanceláriou Národnej rady o tom, čo bude zavedenie nových pravidiel znamenať pre prácu našich spravodajských štábov."

Tu sú Pravidlá pre zástupcov médií v parlamente