Fico kvôli úvodníku Hríba vypoklonkoval redaktorov .týždňa

Fico kvôli úvodníku Hríba vypoklonkoval redaktorov .týždňa Foto: ÚV SR

Premiér a kandidát na prezidenta selektuje médiá, ktorým pred voľbami poskytne rozhovor, alebo účasť v predvolebnej debate. K denníku SME pribudol aj .týždeň.

 


Denník SME nie je jediný, komu Robert Fico neposkytuje rozhovor. Na rozdiel od SME, kde pozvanie rovno odmieta, od časopisu .týždeň ponuku na rozhovor prijal a redaktori prišli za ním na Úrad vlády v dohodnutom čase.

 Odporúčame aj: Fico a SME si posielajú odkazy

„Dnes poludní (v pondelok 3. marca) sme spolu s kolegom Martinom Hanusom v dohodnutý čas prišli na Úrad vlády. Všetko vyzeralo priam idylicky. Usadili nás v salóniku a čašník nám priniesol kávu. Po chvíľke sa k nám pridala premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová," opisuje prístup premiéra na webe redaktor Jozef Majchrák. Píše ako im hovorkyňa najprv povedala, že premiér bude meškať. „Potom hovorkyni zapípala esemeska a s ospravedlnením vyšla z miestnosti. Po asi pätnástich minútach sa vrátila späť aj s Erikom Tomášom, ktorý nám oznámil, že sa práve rozhodli rozhovor zrušiť. Ako dôvod uviedol editorial šéfredaktora týždňa."

Šéfredaktor Štefan Hríb napísal: "Môj hlas dávam Andrejovi Kiskovi. A pritom o jeho stálosti pod tlakom až tak veľa neviem, a ani jeho konanie zočivoči temným záujmom a miliardám som nikdy nevidel. Navyše, hnusia sa mi všetky reči luzy o zlých politikoch a dobrom nepolitickom zvyšku, hoci práve Kiskovi nahrávajú. Ale Andrej Kiska má prijateľné názory, nikdy nežil a nepodnikal zo štátu, takže nie je závislý od rozpočtu ani od politikov, ukázal v ťažkých časoch svoju organizačnú odolnosť a potom začal významne pomáhať menej úspešným, chorým a slabým."

Hríb zároveň napísal k jednotlivým kandidátom, prečo ich voliť nebude. „Nebudem voliť Roberta Fica, nielen pre možné ovládnutie štátu jednou stranou, ale najmä preto, lebo si Slovensko predstavujem celkom inak. Očakávam úplne iné súdy, zásadne iné školy, priateľskejšie prostredie pre podnikanie, štíhlejší štát, skutočný boj s korupciou, a chcem, aby tu znovu žila Hedviga Malinová. A tiež si myslím, že môj prezident si musí november 1989 ctiť, a nie nevšímať," napísal šéfredaktor .týždňa, ktorý pravidelne pred voľbami píše, koho vo voľbách podporí.

„Nemôžu si tak vraj byť istí korektným postojom .týždňa k ostatným kandidátom. Na našu otázku, či v pozadí nie je náhodou niečo iné, ako tento pomerne absurdný dôvod (napríklad článok Mareka Vagoviča Veľká daňová lúpež z aktuálneho čísla .týždňa), ubezpečili nás, že určite nie, keďže tento článok ešte ani nečítali," napísal Majchrák.

Premiér neposkytuje rozhovory ani neprijal pozvanie do debaty od denníka SME. Naopak prišiel na debatu do Hospodárskych novín. Potvrdil účasť napríklad aj pre TA3.