Fico je rozhorčený. Denník SME s ním priniesol fiktívny rozhovor

Fico je rozhorčený. Denník SME s ním priniesol fiktívny rozhovor Foto: SME

Denník SME dnes (vo štvrtok) v printe aj na webe zverejnil neobvyklý rozhovor, v ktorom síce dával otázky premiérovi a prezidentskému kandidátovi Robertovi Ficovi, no ten priamo na ne neodpovedal. Odpovede si našiel denník sám z vyjadrení, ktoré povedal Fico v minulosti, alebo pre iné médiá.

 


„Denník SME priniesol veľké profily a rozhovory s hlavnými kandidátmi na prezidenta. Robert Fico s novinami nekomunikuje, no jeho názory sú dôležité. Z rozhovorov, ktoré dal v minulosti SME, a z vyjadrení pre Pravdu, Topky, HN a TASR sme preto zostavili fiktívny rozhovor zložený z reálnych odpovedí. Niektoré otázky boli upravené, zmeny nemali vplyv na zmysel otázky ani odpovede," oznámilo SME v perexe rozhovoru.

 V rozhovore SME kladie podobné otázky, ako protikandidátom. Dokonca aj doplňujúcu otázku.

Okrem fiktívneho rozhovoru v dnešnom vydaní vyšiel aj stĺpček šéfredaktora Matúša Kostolného Voľba, ktorá ohrozuje zdravie krajiny, v ktorom vysvetľuje čitateľom, prečo by Fico nemal byť hlavou štátu. Na titulke je fotka len štyroch kandidátov: Procházka, Kiska, Hrušovský a Kňažko.

Fico: SME dosiahlo profesionálne dno

Premiér Fico je rozhorčený. Jeho tlačový odbor na úrade vlády v reakcii napísal, že týmto rozhovorom denník SME dosiahol profesionálne dno.

„Denník SME dnes tvrdí, že predseda vlády nekomunikuje s médiami. Pravda je taká, že premiér nekomunikuje s denníkom SME. Denník tvrdí, že premiér nekomunikuje s denníkom SME, lebo sa bojí. Premiér však nekomunikuje s denníkom SME, lebo tento opakovane klame a zavádza, a nie je schopný uverejniť opravu svojich nepravdivých tvrdení, ani sa ospravedlniť," píše úrad vlády a vymenuváva opakované výhrady voči denníku z minulosti.

„Denník SME dnes vyčíta premiérovi antikampaň voči A. Kiskovi. Pritom však opomína, že tento samotný denník vedie už niekoľko mesiacov otvorenú antikampaň proti premiérovi. K tejto antikampani sa napokon dnes denník prihlásil uverejnením troch komentárov, vrátane príspevku šéfredaktora na titulnej strane, v ktorých priamo odhovára ľudí od voľby R. Fica," píše sa v stanovisku. Čím podľa tlačového odboru denník porušil moratórium.

Šéfredaktor SME: Neporušili sme moratórium

"Premiér Robert Fico odmieta odpovedať na otázky denníka SME, názory a postoje jedného z favoritov prezidentských volieb však považujeme za dôležité, a preto sme zozbierali verejné vyhlásenia premiéra Fica a zostavili z nich rozhovor. Hneď v podtitule a v perexe sme to jasne vysvetlili a uviedli, odkiaľ pochádzajú odpovede," povedal pre Omédiách.com šéfredaktor SME Matúš Kostolný.

"Odmietam, že by sme porušili volebné moratórium. To sa začalo dnes ráno o siedmej hodine, noviny však boli vytlačené pred včerajšou polnocou a u predplatiteľov a na stánkoch boli už pred šiestou ráno, teda pred začiatkom moratória," dodal.

Autorka v minulosti pracovala pre denník SME.