Nicholsona prepadli v Poľsku, ukradli mu počítač s citlivými údajmi

Nicholsona prepadli v Poľsku, ukradli mu počítač s citlivými údajmi

Známy novinár Tom Nicholson zažil pred dvoma týždňami v Poľsku prepad. Prišiel o dôležité informácie. Páchatelia ukradli auto aj s jeho priateľkou, ktorú neskôr pustili.

 

 

O prípade informuje denník SME. Investigatívny novinár Tom Nicholson cestoval pracovne do Varšavy spolu so známym aj priateľkou, ktorá spala vzadu. Asi pätnásť kilometrov od poľského hlavného mesta začul výbuch. „Bolo to, akoby do nás niekto zozadu narazil," spomína Nicholson v rozhovore pre SME. V spätnom zrkadle si všimol čierne BMW, ktoré naňho blikalo.

Asi po tristo metroch auto odstavil a keďže šofér kričal, že mu poškodili auto, tak vyšiel so spolucestujúcim pozrieť, čo sa stalo. Druhý muž zatiaľ sadol do ich auta a s autom ušiel. Priateľku, ktorá sa medzičasom prebudila a snažila sa šoféra zastaviť, z auta vyhodil.
Vďaka GPS zariadeniu sa auto našlo v lese pri Varšave. No chýbali v ňom osobné veci novinára, dokumenty ale aj laptop, pamäťové disky a poznámky.

Auto mal požičané od predsedu predstavenstva spoločnosti Petit Press Alexeja Fulmeka, ktorá vydáva denník SME.

Prípad vyšetruje poľská polícia aj slovenské úrady a registruje ho aj SIS.

Aktualizácia o vyjadrenie SIS (30. mája): "SIS obdržala zo slovenského zastupiteľského úradu informáciu ohľadne krádeže motorového vozidla, ktoré mal šoférovať slovenský občan TN v Poľsku. Podľa našich informácií sa prípadu venujú miestne orgány činné v trestnom konaní. SIS bude v preverovaní prípadu postupovať štandardne v zmysle platného zákona a o svojich zisteniach bude informovať príslušných príjemcov spravodajských informácií zo zákona."

Nicholson hovorí, že v počítači, ktorý z auta zmizol, mal mnohé citlivé informácie, ktoré by mohli ohroziť jeho zdroje.

Tom Nicholson novinár pôvodom z Kanady, patrí medzi najznámejších investigatívnych novinárov na Slovensku. S prepadom má skúsenosti ešte z čias, keď pracoval pre Slovak Spectator v 90tych rokoch. Neskôr pracoval pre SME, Trend, dnes je na voľnej nohe, publikuje na blogu. Známy širokej verejnosti sa stal, keď otvorene hovoril o kauze Gorila, na ktorej pracoval a o ktorej napísal knihu. Píše nielen o korupčných kauzách ale aj o mafiánskom prostredí. Nie je to prvý neobvyklý prípad, ktorý sa mu stal. Nedávno sa objavila diskreditačná nahrávka jeho súkromných telefonických rozhovorov.