Židovský denník vymazal ženy z fotky svetových politikov

Židovský denník vymazal ženy z fotky svetových politikov

Po nekvalitnom retušovaní fotografie ostali na nej škvrny, či ruka starostky Paríža.

 

 

Celý svet obletela fotografia z parížskeho pochodu proti terorizmu, do ktorého sa zapojili politickí lídri z mnohých krajín. Sprievod sa konal na počesť obetí minulotýždňového teroristického útoku v Paríži. K pozostalým sa pridal francúzsky prezident François Hollande a desiatky politikov z mnohých krajín.

Fotografia, na ktorej idú ulicami Paríža politici vedľa seba, sa objavila v mnohých médiách. Publikoval ju aj židovský denník Hamevaser, ten však fotografiu upravil.

Ultra-ortodoxný denník z fotografie vyretušoval ženy političky a do popredia posunul prezidenta. Na fotke, ktorú vydala agentúra GPO, chýba nemecká kancelárka Angela Merkelová, švajčiarska prezidentka Simonetta Sommarugaová, šéfka diplomacie EÚ Federica Mogherini, starostka Paríža Anne Hidalgová. Fotka dala do popredia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Pôvodná fotografia /GPO

Upravená fotografia /HaMevaser

Na úpravu fotografie upozornil web mediaite.com.
Úprava fotografie je dosť nekvalitná, po retušovaní ostali škvrny, ale napríklad aj ruka političky v modrej rukavičke.

Podľa webu judaism.walla.co.il denník pracuje pod dohľadom duchovného komisára. Podľa ortodoxných pravidiel denníka zobrazovanie žien je v ňom zakázané.

Nie je to prvý prípad, keď takéto noviny vymazali z oficiálnej fotografie ženu. „Fotografie žien a dievčat sa väčšinou v ultraortodoxných médiách neobjavujú, bolo by to totiž považované za narušenie ženskej cudnosti a skromnosti. Napríklad v roku 2009 dvoje izraelské noviny odstránili z fotky novej izraelskej vlády dve izraelské ministerky. Jeden denník ženy začiernil, druhý ich nahradil mužmi," píše ČTK.