Na Ťapákovú podali trestné oznámenie pre cenzúru LGBTI predstavenia

Na Ťapákovú podali trestné oznámenie pre cenzúru LGBTI predstavenia Ilustr. foto: SND

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) dnes na generálnej prokuratúre podala trestné oznámenie na poverenú riaditeľku Slovenského národného divadla (SND) Zuzanu Ťapákovú pre jej rozhodnutie zrušiť predstavenie v rámci Drama Queer.

Ťapáková predvčerom zrušila hosťovanie divadla pražského Studia hrdinů s inscenáciou Měsíčný kámen, ktoré sa malo uskutočniť ako súčasť LGBTI festivalu. Rozhodnutie vyvolalo mnoho negatívnych reakcií, včera ho odsúdila aj samotná činohra SND a islandský autor predstavenia Sjón.

„Je zjavné, že zo strany pani Ťapákovej ide o cenzúrny zákaz, Ústava SR však v článku 26 cenzúru zakazuje. SND nie je súkromná agentúra pani Ťapákovej, kde si môže šafáriť, ako uzná za vhodné. SND si platia zo svojich daní všetci občania a občianky SR vrátane LGBTI ľudí. Výhovorky, ktoré uviedla ako údajné zdôvodnenie tohto svojho deštruktívneho rozhodnutia, sú nedôveryhodné, účelové a tak priehľadné, že je cez ne vidieť až do Kittsee. Verejne vyzývame pani Ťapákovú, aby odstúpila z funkcie, na ktorej výkon, ako vidíme, nemá predpoklady,“ povedal riaditeľ IĽP a spoluzakladateľ Dúhového PRIDE Peter Weisenbacher.

„V zmysle § 196 ods. 1 Trestného poriadku č. 301/2005 sme podali trestné oznámenie na GP SR a žiadame, aby orgány činné v trestnom konaní prešetrili konanie pani Ťapákovej pri výkone funkcie. Samozrejme, je už na OČTK, aby činy pani Ťapákovej adekvátne klasifikovali. Čo k tomu prichádza do úvahy podľa môjho názoru, je aj § 237 Trestného zákona, teda povinnosti pri správe cudzieho majetku, nakoľko podľa medializovaných informácií predstavenie už bolo dohodnuté a štatutárka neprezentovala žiaden dôveryhodný dôvod,“ povedal právnik IĽP Daniel Grejták.