Kvôli fotke hrozí 18 tureckým novinárom vyše sedem rokov väzenia

Kvôli fotke hrozí 18 tureckým novinárom vyše sedem rokov väzenia Z filmu Prison Dancer

Skupina 18 tureckých novinárov bola obvinená z propagácie terorizmu. Zverejnili totiž fotografie prokurátora, na ktorého pištoľou mieria ľavicoví ozbrojenci.

V krajine, kritizovanej kvôli častému porušovaniu slobody médií, im hrozí až sedem a pol roka väzenia. S odvolaním sa na miestne médiá o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Medzi obvinenými sú novinári z deviatich denníkov, ktorí sa podľa prokuratúry dopustili propagácie terorizmu, keď na fotografii prezentovali členov jednej z radikálnych ľavicových skupín ako "silnú a dostatočne schopnú pre akúkoľvek akciu". Fotografia, ktorá sa masovo rozšírila tureckým internetom, zachytáva istanbulského prokurátora Mehmeta Selima Kiraz, ktorý bol neskôr zastrelený.

Podľa šéfredaktora denníka Cumhuriyet Cana Dündara, ktorý je jedným z obvinených, mala fotografie ukázať temnú a zlú stranu tureckého terorizmu.

Turecké úrady po zverejnení snímk& vyzvali Google a Facebook, aby fotografiu zmazali. Dočkali sa za to kritiky za obmedzovanie slobody médií.

Prezident Recep Tayyip Erdogan sa už v minulosti vyhrážal novinárom a médiám.

Všeobecne formulované zákony proti terorizmu umožňujú úradom prenasledovať desiatky novinárov. Viacero ich je napríklad stále súdených za informovanie o korupčnom škandále z roku 2013.

V hodnotení slobody médií je Turecko na spodných priečkach rebríčka, hoci sám Erdogan v januári vyhlásil, že tamojší novinári sú slobodnejší ako kdekoľvek inde v Európe.