Vydavateľstvo Axel Springer predalo svoj majetok v Rusku

Vydavateľstvo Axel Springer predalo svoj majetok v Rusku Foto: Axel Springer

Nemecké vydavateľstvo Axel Springer predalo všetok svoj majetok v Rusku ruskému vydavateľstvu ArtCom Media. Dôvodom je nový ruský zákon prijatý v minulom roku, ktorý obmedzuje vlastníctvo zahraničných firiem v ruských mediálnych spoločnostiach.

Hodnota transakcie nebola zverejnená.

V rámci dohody pätinový podiel v odpredávanej ruskej divízii nemeckého vydavateľstva získa súčasná generálna riaditeľka Regina von Flemming. Axel Springer vydáva v Rusku niekoľko časopisov, vrátane ruskojazyčnej verzie časopisov Forbes a OK!.

Rusko vlani prijalo zákon, ktorý obmedzuje vlastníctvo zahraničných firiem v ruských mediálnych spoločnostiach na 20 percent. Ako dôvod uviedlo obavy o bezpečnosť. Zákon má síce nadobudnúť účinnosť až v roku 2017, zahraničné mediálne firmy však už hľadajú záujemcov o svoje aktivity v Rusku.

Všetky celonárodné televízne stanice v Rusku sú pod kontrolou štátu. Niektoré tlačená periodiká však majú zahraničné majiteľa, vrátane denníka Vedomosti a ruskej verzie časopisu Forbes. Práve oni sú často kritické k politike Kremľa. Pripravovaný predaj ruského mediálneho majetku zvýšil obavy, že nezávislé noviny a časopisy vo vlastníctve západných firiem padnú do rúk spojencov Kremľa, napísala agentúra Reuters.