Maďarská polícia prestala stíhať zbitých novinárov, vrátane redaktorky Denníka N

Maďarská polícia prestala stíhať zbitých novinárov, vrátane redaktorky Denníka N Reprofoto

Maďarská polícia ukončila stíhanie novinárov z Austrálie, Slovenska a Poľska, ktorých podozrievala z nelegálneho prekročenia maďarských hraníc pri stredajších potýčkach polície s utečencami prichádzajúcimi zo Srbska.

 

 

Oznámila to dnes agentúra MTI s odvolaním sa na policajného hovorcu.

Reportéri vypovedali, že ich unášal dav, ktorý prelomil bránu a vstúpil na maďarské územie pri obci Röszke. Polícia stíhanie zastavila.

Podľa médií maďarskí policajti pri stredajšom zásahu proti utečencom na hranici so Srbskom zbili a následne zadržali zahraničných novinárov. Bola medzi nimi aj reportérka Denníka N.

"Všetko sa stalo, keď sme so skupinou novinárov sledovali, ako sa masa utečencov snaží dostať na maďarskú stranu cez plot. Pomáhala som vstať jednej rodine zo zeme, keď ma strhli policajti, začali ma biť obuškom, zviazali mi ruky a hodili ma na zem," popísala zákrok policajtov reportérka Denníka N Tímea Beck. Tvrdí, že jej policajti vulgárne nadávali, strhli ju na maďarskú stranu hranice a potom ju niekoľko hodín vypočúvali.

Spolu s ňou vraj maďarskí policajti vypočúvali aj jedného poľského a austrálskeho novinára. "Tomu Polákovi strašne krvácala hlava, stratil asi pol litra krvi," uviedla novinárka.

MInisterstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom konanie mďarskej polície označilo za neprijateľné. Slovensko požiadalo maďarskú veľvyslankyňu o vysvetlenie.

Splnomocnenkyňa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu tlače Dunja Mijatovič vyzvala Maďarsko, aby prestalo novinárov "ohrozovať a brániť im v práci". Počínanie maďarskej polície označila za "absolútne neprijateľné".

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács označil počínanie polície za "primeranú reakciu na útok ozbrojených migrantov". Maďarská polícia obvinenia zo zbitie novinárov odmietla.

Už v stredu srbská televízna stanica RTS informovala, že maďarskí policajti vybavenie obušky zbili troch srbských novinárov, ktorí na hranici s Maďarskom natáčali reportáže o utečenecké kríze. Policajti vraj v jednej chvíli natlačili kameramana na stenu, mlátili ho do hlavy a do chrbta obuškom a rozbili mu kameru. Podobne zasiahli proti zvukári, reportérka zase utrpela zranenie ruky. Všetci traja boli odvezení do neďalekej nemocnice.