Dva turecké denníky vyšli s čiernou titulkou

Dva turecké denníky vyšli s čiernou titulkou

Turecká polícia rozohnala demonštráciu podporujúce opozičnej médiá.

Tureckí policajti použili slzný plyn na rozohnanie niekoľkých stoviek demonštrantov, ktorí protestovali proti kroku vlády, ktorá sa vraj snaží prevziať kontrolu nad spoločnosťou vlastniacou opozičné médiá. Prokurátor nariadil, že spoločnosť Koza-Ipek Holding bude riadená správcom do tej doby, než sa vyšetrí údajné napojenie firmy na hnutie duchovného Fethullah Gülen, ktorý je ideovým rivalom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Vláda hnutiu obviňuje z pokusov o destabilizáciu krajiny, uviedla agentúra AP.

Demonštranti sa včera zhromaždili pred sídlom spoločnosti Koza-Ipek v Ankare a krok vlády označili za pokus umlčať hlas opozície pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa konajú 1. novembra. Prezidentova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) sa v nich bude snažiť získať parlamentnú väčšinu. V júnovom hlasovaní totiž na väčšinu nedosiahla a nepodarilo sa jej s ostatnými stranami dohodnúť sa na koalíciu.

Koza-Ipek vlastní televízne stanice Kanaltürk a Bugün TV, noviny Bugün a Millet a niekoľko ďalších spoločností. Oboje noviny dnes vyšli s celou čiernou titulnej stranou, na ktorej bol iba titulok: "Čierny deň pre našu demokraciu, našu slobodu a pre Turecko."