Forbes: Putin je aj naďalej najmocnejším človekom sveta

Forbes: Putin je aj naďalej najmocnejším človekom sveta Foto: Government.ru

Ruský prezident Vladimir Putin je podľa aktuálneho rebríčka časopisu Forbes naďalej najmocnejšou osobnosťou sveta.

 

 

V čele poradia najvplyvnejších ľudí je šéf Kremľa v tomto hodnotení už tretí rok po sebe. Na druhom mieste tento rok vystriedala amerického prezidenta Baracka Obamu nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Merkelová postúpila z minuloročnej piatej priečky.

Putin podľa Forbesu naďalej preukazuje, že je jedným z niekoľkých málo ľudí na svete, ktorý je dostatočne mocný na to, aby si robil, čo chce - a to úspešne. Časopis poukazuje na sankcie prijaté po anexii Krymu, ktoré vážne poškodili rubeľ a ruskú ekonomiku, ale nijako neuškodili Putina, ktorý v júnovom prieskume získal pozitívne hodnotenie od 89 percent spoluobčanov.

Odporúčame aj: Pozrite si rebríček najbohatších Slovákov, ktorý zverejnil Forbes

V októbri začal Putin nálety na Islamský štát v Sýrii a stretol sa so sýrskym prezidentom Assadom, čím vraj dosiahol, že USA a NATO vyzerajú v regióne ako slabí, a naopak prispel k opätovnému zvýšeniu vplyvu Ruska vo svete.

Merkelovú Forbes označuje za chrbticu Európskej únie. V postupe na rebríčku jej pomohol spôsob, ktorým čelí problémom so sýrskymi utečencami, a ako rieši grécku úverovú krízu.

Pokiaľ ide o Obamu, podľa časopisu je jasné, že sa vstupom do posledného roku prezidentského mandátu jeho vplyv zmenšuje a je pre neho stále ťažšie dotiahnuť veci do konca. V USA má jeho pôsobenie v úrade menej než päťdesiatpercentnú podporu.

V prvej desiatke rebríčka časopisu Forbes je na štvrtom mieste pápež František a na piatom čínsky prezident Si Ťin-pching. Za nimi potom postupne nasledujú filantrop a spoluzakladateľ firmy Microsoft Bill Gates, šéfka centrálnej banky USA (Fed) Janet Yellenová, britský premiér David Cameron, indický premiér Narendra Modi a spoluzakladateľ spoločnosti Google Larry Page.