Charlie Hebdo čelí kritike za titulnú stranu s britskou kráľovnou, ktorá kľačí na krku Meghan (FOTO)

Charlie Hebdo čelí kritike za titulnú stranu s britskou kráľovnou, ktorá kľačí na krku Meghan (FOTO) Zdroj: Charlie Hebdo

Francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo čelí vlne pobúrených reakcií kvôli titulnej strane svojho nového vydania. Britská kráľovná Alžbeta II. na ňom kľačí na krku Meghan Markleovej podobným spôsobom, akým kľačal belošský policajt černoch Georgeovi Floydovi krátko pred jeho smrťou vlani v máji.

Na titulnej strane aktuálneho vydania časopisu Charlie Hebdo nazvanom "Prečo Meghan odišla z Buckinghamu" vojvodkyňa, ktorá má na krku koleno rozzúrené kráľovnej Alžbety II., hovorí: "Pretože som už nemohla dýchať."

Markleová nedávno v rozhovore pre televíziu CBS povedala, že v kráľovskej rodine sa pred narodením jej syna Archieho, ktorého má s britským princom Harrym, hovorilo o tom, "ako veľmi čiernu pokožku" bude mať ich dieťa. Kráľovnú pritom Meghan ani Harry v tejto súvislosti nekritizovali.

Podrobnosti: Meghan v exkluzívnom rozhovore: Zo spolužitia s kráľovskou rodinou bola tak nešťastná, že mala samovražedné myšlienky (VIDEO)

Meghan Markleová, ktorá po sobáši s Harrym získala titul vojvodkyňa zo Sussexu, však poznamenala, že jej pracovníci kráľovského dvora zakazovali opúšťať bydlisko, čo u nej viedlo k depresiám a myšlienkam na samovraždu. Princ Harry s Markleovou vlani oznámili, že sa vzdávajú zodpovednosti v rámci kráľovskej rodiny.

Americký černoch George Floyd zomrel vlani v máji po tom, čo mu niekoľko minút kľačal na krku policajt, ​​hoci mu Floyd opakovane hovoril, že sa nemôže nadýchnuť. Jeho úmrtie vyvolalo silnú vlnu protestov proti policajnému násiliu a rasizmu v USA aj inde vo svete vrátane Francúzska.

Halima Begumová, šéfka britskej analytickej spoločnosti zameranej na rasovú rovnosť Runnymede Trust, karikatúru označila za "po všetkých stránkach zlú". "Toto neposúva hranice, nikoho nerozosmeje, ani nenapadá rasizmus. Tie problémy to znižuje a je to urážlivé, vo všetkých ohľadoch," napísala na twitteri. Nové vydanie na sociálnej sieti kritizovalo mnoho ďalších skupín, akademikov i bežných užívateľov.

Odporúčame aj: Princ William vystúpil na obranu kráľovskej rodiny

Redakcia Charlie Hebdo bola v roku 2015 cieľom útoku radikálnych islamistov, ktorí zavraždili jedenásť ľudí, potom čo magazín zverejnil kontroverzné komiksy, v ktorých vystupoval prorok islamu Mohamed. Vlani Charlie Hebdo karikatúry Mohameda vo svojom časopise uverejnil znova.

Francúzska spoločnosť kladie veľký dôraz na sekularizmus a Charlie Hebdo je podľa niektorých obyvateľov dôležitým symbolom odluky štátu a cirkvi. Mnoho kritikov však tvrdí, že obsah magazínu je provokatívny a neberie ohľady na problémy, ktorým čelia príslušníci menšín.