Bývalého Putinovho poradcu našli mŕtveho v americkom hoteli

Bývalého Putinovho poradcu našli mŕtveho v americkom hoteli Foto: Gazmedia

V americkom hoteli našli mŕtveho Michaila Lesina, bývalého šéfa ruského mediálneho domu a poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina.


Informovala o tom britská BBC s odvolaním sa na ruské štátne médiá. Päťdesiatsedemročný bývalý minister tlače a šéf mocnej spoločnosti Gazprom-media zomrel vo štvrtok.

Ako uviedol americký denník The Washington Post, Lesinovo telo našli v izbe v hoteli v štvrti Dupont Circle vo Washingtone. Žiadne bližšie podrobnosti o príčine úmrtia polícia neoznámila.

Podľa jeho rodiny mal srdcový záchvat. Polícia úmrtie vyšetruje.

Vlani vyzval americký senátor Roger Wicker k vyšetrovaniu Lesina v súvislosti s tým, že jeho majetok je údajne podozrivý. V liste americkému ministrovi spravodlivosti Wicker napísal, že po tom, čo prestal byť štátnym úradníkom, Lesin kúpil pre rodinu nehnuteľnosť v Los Angeles za 28 miliónov dolárov.

Senátor sa pritom pýtal, ako mohol na takúto kúpu zohnať peniaze, a vyjadril obavy, že je možné, že Lesinovi pomáhali ľudia alebo skupiny z amerického sankčného zoznamu.

Podľa BBC bol Lesin dlhé roky považovaný za "jednu z najvplyvnejších postáv na ruskom mediálnom trhu". Prezidentovým poradcom bol v rokoch 2004 až 2009, pomáhal vtedy najmä s vytvorením spravodajského kanála Rusia Today. Jeho prácu v piatok večer ocenil aj Putin, keď uviedol, že Lesin "obrovským spôsobom prispel k vybudovaniu moderných ruských médií". Na pozícii šéfa Gazprom-Media rezignoval vlani.