Za tvrdenia o milencovi má bulvár Havlovej zaplatiť 1,2 milióna korún

Za tvrdenia o milencovi má bulvár Havlovej zaplatiť 1,2 milióna korún Foto: ČT / Sanitka 2

Vydavateľstvo Bauer Media sa má ospravedlniť Dagmar Havlovej za nepravdivé tvrdenia, že mala milenecký pomer v čase, keď jej umieral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

 

 

Vydavateľstvo jej má tiež zaplatiť 1,2 milióna českých korún (44 tisíc eur). Dnes o tom neprávoplatne rozhodol súd, ktorý žalobe niekdajší prvej dámy vyhovel len čiastočne. Dagmar Havlová žiadala za text v bulvárnom časopise Pestrý svet päť miliónov korún.

"Súd má za to, že údaje, ktoré boli v článku publikované, boli absolútne nepravdivé a neoverené," konštatovala sudkyňa pražského mestského súdu Dagmar Stamidisová.

Článok podľa nej zasiahol do osobnostných práv Havlovej. Dodala, že aj keby bývalá prvá dáma priateľa mala, bola by to jej súkromná vec.

Článok nazvaný "Škandalózne zvesti o Dáši Havlovej. Šokujúce obvineniam - Tajné rande v kúpeľoch", uvádza, že Havlová dorazila 16. decembra 2011, teda len dva dni pred Havlovú smrťou, spoločne s milencom do hotela vo Františkových Lázních. Správu označila za nepravdivú ako Havlová, tak aj jej údajný partner František Loukota, ktorého fotografiu s Havlovou časopis uverejnil. Podľa neho bola snímka odfotografovaná s najväčšou pravdepodobnosťou v čase nakrúcania seriálu Sanitka, keď herečku sprevádzal na nákupy. Muž, ktorý pôsobí ako asistent réžie, sa vraj s Havlovou pozná od nakrúcania filmu Odcházení.

Sama Havlová na súde už skôr poprela, že by vo Františkových Lázních v uplynulých rokoch vôbec bola. Ani hotel, ktorý je v článku spomenutý, vraj nepozná. Jej verziu podporili aj sestry boromejky, ktoré sa o Havla starali pred jeho smrťou. Podľa nich bola Havlová dva dni pred skonom svojho manžela s vnučkami, pretože exprezident nechcel, aby za ním išla v búrke.