Dospiva z Penty vysvetľoval, prečo Penta skupuje médiá

Dospiva z Penty vysvetľoval, prečo Penta skupuje médiá Foto: Penta

Spoluzakladateľ Penty Marek Dospiva sa opäť rozrozprával o tom, ako vníma Penta nakupovanie a podnikanie v médiách.

"Všetci sa nás pýtajú, prečo vstupujeme do médií, kde klesajú tržby, potenciál expanzie je obtiažny a firmy hľadajú cesty, kadiaľ sa v médiách vydať," povedal na prednáške na VŠE v Prahe Dospiva. Jeho vyjadrenia priniesol český web Mediaguru.cz.

Dospiva hovorí, že Penta mala tri dôvody, ktoré ju nasmerovali do médií:

Prvým sú dobré možnosti synergií zakúpených médií s retailovými platformami skupiny.

Druhým dôvodom je jej údajný záujem na kultivácii a zlepšovaní prostredia.

A tretí je podľa neho ten, že nákupom médií Penta reagovala aj na kroky konkurenčných investičných skupín. "Keď naši konkurenti začali do česko-slovenských rúk skupovať médiá od zahraničných investorov, mysleli sme si, že nie je najvhodnejšie, aby médiá vlastnila jedna alebo dve investičné skupiny. Čím viac skupín, tým viac názorov, a to prispeje ku kultivácii prostredie, "povedal.

Aj na jar hovoril Dospiva o troch dôvodoch, prečo Penta kupovala médií: najzásadnejší bol ten o atómovom kufríku, ktorý už teraz nespomenul: Prirovnal ho k atómovému kufríku, štítu. „Nebudem chodiť okolo horúcej kaše. To, že médiá vlastníme, nám dáva istotu, že pre kohokoľvek bude horšie nás iracionálne napádať. To iracionálne by som podčiarkol."

Odporúčame aj: Penta si z novinárov urobila atómový kufrík

V Česku vlastní Penta najväčšie vydavateľstvo regionálnych titulov Vltava-Labe-Press a na Slovensku vytvorili News and Media Holding, pod ktorý dnes patria tituly bývalých vydavateľstiev 7 Plus, Trend Holding a weby Centrum.sk a vlastnia aj 45 percent vo vydavateľstve Petit Press.