Turecko uväznilo novinárov kvôli správam o zbraniach pre islamistov

Turecko uväznilo novinárov kvôli správam o zbraniach pre islamistov Reprofoto TVA

Turecké úrady dnes podľa agentúr AFP a Reuters uvalili väzbu na dvoch novinárov, ktorí sú kvôli zverejneniu informácií o tureckých dodávkach zbraní sýrskym islamistom obvinení zo špionáže a vyzradenia štátneho tajomstva.

Na novinára podal v lete trestné oznámenie osobne prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý pre nich požadoval doživotné väzenie.

Ide o redaktorov a šéfredaktora opozičného denníka Cumhuriyet, ktorí správu o údajnej zásielke zbraní do Sýrie zverejnili v máji. Šéfredaktor listu Can Dündar a ankarský spravodajca Erdem Gül vychádzali z videonahrávky datovanej januárom 2014, na ktorej je vraj v autách jednej z humanitárnych organizácií vidieť náklad zbraní.

Tie boli podľa novinára určenej radikálom v Sýrii a vyslala je tajná služba MÍT. Vraj chcela podporiť sýrsku opozíciu bojujúcu proti režimu Bašára Asada, a to vrátane radikálnych islamistov z frontu An-Nusrat napojených na teroristickú organizáciu Al-Kájda.

Turecká vláda popiera akékoľvek zapojenie rozviedky do údajnej dodávky zbraní pre sýrskych rebelov a na prípad uvalila informačné embargo. Erdogan tvrdí, že autá viezli nešpecifikovanú pomoc Turkmenom v Sýrii, a obviňuje z vyvolania škandálu svojho dlhoročného rivala Fethullah Gülena.