Zatknutí novinári vyzvali politikov EÚ, aby neustúpili Turecku

Zatknutí novinári vyzvali politikov EÚ, aby neustúpili Turecku Foto: internationalliving.com

Dvojica novinárov zadržaných v Turecku kvôli svojej práci vyzvala pred nedeľňajším summitom EÚ-Turecko Európsku úniu, aby neustúpili v požiadavkách na dodržiavanie ľudských práv v krajine.

Časť európskych diplomatov zmierňuje postoj voči Ankare, lebo Brusel spolieha na jej pomoc so zvládnutím náporu migrantov, uviedla dnes agentúra Reuters.

Šéfredaktor opozičného denníka Cumhuriet Can Dündar a redaktor Erdem Gül napísali európskym predstaviteľom list z väznice Silivri pri Istanbule. Súd vo štvrtok nariadil ich zatknutie, potom ako zverejnili zábery, ktoré podľa nich dokazujú, ako turecká tajná služba posiela zbrane do Sýrie.
Obaja boli obvinení zo špionáže a vyzradenia štátneho tajomstva.

"Radi by sme tiež verili, že vaša túžba ukončiť túto krízu nebude prekážkou vašej citlivosti k ľudským právam a slobode tlače a prejavu ako základných hodnôt západného sveta," uviedla dvojica v liste.

Európski lídri dúfajú, že sa im na nedeľňajšom bruselskom rokovaní podarí podpísať s tureckým premiérom Ahmet Davutogluom dohodu, ktorá prispeje k zmierneniu prúdenia utečencov do Európy.

Proti zadržaniu novinárov demonštrovali v krajine v piatok tisícky ľudí. Ankaru za tento krok kritizovalo okrem iného americké veľvyslanectvo v Turecku alebo komisár pre ľudské práva Rady Európy, podľa ktorého ide o "ďalšiu ranu pre slobodu médií v Turecku".