Ilustrátor prepašoval do detského časopisu súlož. Rodičia sú zhrození

Ilustrátor prepašoval do detského časopisu súlož. Rodičia sú zhrození Reprofoto Čtyřlístek

Známy český časopis pre deti Čtyřlístek rieši nepríjemný problém.

 

 

Ilustrátor Bohumil Fencl do kresby v jednom z minuloročných vydaní prepašoval kresby, ktoré vôbec nemajú čo robiť v takomto časopise.

Do obrázku, ktorý znázorňuje rušnú križovatku, zašil aj dve zobrazenia, v ktorých pozorný čitateľ našiel pre deti nevhodné scény. Obrázok vyšiel v rámci seriálu zo seriálu Binky kontra T-Max. Na nevhodný obrázok upozornili Martin Šinkovský na Facebooku, všimol si to český web hlidacipes.org.

Čtyřlístek / Facebook Martin Šinkovský

Na Facebooku sa rozprúdila diskusia, kde mnohí rodičia netajili zhrozenie: "Kreslíř je asi pěknej magor! Dělat vtipy na účet někoho, kdo neví, o co jde, nemůže se nijak bránit, je ubohost... Pro mě prostě debil!"

Pravdepodobne to nie je prvýkrát, čitatelia upozorňujú, že podobné kresby autora našli aj v mnohých ďalších vydaniach: "Tak jsem prošel pár čísel dozadu a v měkčí formě je to poschovávané všude (smile) různá odhalená prsa, močící lidi, pohozené sexuální pomůcky a pod. Někde asi pracuje fantasie ale někde je to zcela zřejmé," napísal vo verejnej diskusii čitateľ Peter.

Redakcia sa od kresby dištancuje, čitateľom sa ospravedlňuje a s výtvarníkom ukončila spoluprácu.

„Týmto sa hlboko ospravedlňujem všetkým svojim čitateľom za skryté vulgarity v príbehu "Bink" výtvarníka a autora scenára Bohuslava Fencla. Jedná sa o majstrovsky ukryté miniatúrne kresby, ktoré sme v redakcii neobjavili. Týmto ďakujeme Vám, našim čitateľom, za podnetné upozornenia. S autorom okamžite ukončujeme ďalšiu spoluprácu a urobíme všetko, aby sa podobná vec nezopakovala," napísal vo verejnom vyhlásení konateľ vydavateľstva Vít Němeček.

Bohumil Fencl je autorom známeho komixového seriálu Mr. Sweet - manhattanský detektív, ktorý v rokoch 1989 až 1992 vychádzal v časopise Kométa a vyšiel minulý rok aj knižne ako Mr. Sweet.

Pre detský časopis Čtyřlístek kreslil už v rokoch 1991 až 93 seriál o šikovnom chlapcovi Binky, ktorý sa taktiež ako Mr. Sweet odohráva v americkom veľkomeste. Po 20 rokoch sa v roku 2013 seriál aj ilustrátor do časopisu vrátil.