Islamský štát popravil prvú ženu – novinárku

Islamský štát popravil prvú ženu – novinárku Foto: Twitter

Ruqia Hassan pôsobila ako občianska novinárka.


Teroristická organizácia Islamský štát údajne popravila ženu, ktorá o jej činnosti informovala priamo zo Sýrie. O tom, že sa stala obeťou teroristov z Islamského štátu, napísali ako prvé britské médiá s odvolaním sa na sýrske zdroje.

30-ročná novinárka písala o každodennom živote v okupovanom meste Rakka, kde ju minulý rok v lete obvinili z toho, že je špiónkou.
Podľa informácií The Guardian bola novinárka zabitá už v septembri, ale správa o jej smrti sa dostala na verejnosť až tento týždeň. Jej smrť potvrdila organizácia Raqqa is Being Slaughtered Silently, ktorá sa zameriava na dodržiavanie ľudských práv v Sýrii.

Hassan, ktorá vyštudovala filozofiu na univerzite v Aleppo, písala pod pseudonymom Nissan Ibrahim. Neskôr sa pripojila k opozícii voči režimu Bašára Asada. Po príchode vojakov IS odmietla odísť z mesta.

Jedna z jej posledných správ údajne bola: „Som v Rakke. Vyhrážali sa mi smrťou. Až ma Islamský štát zadrží a zabije, bude to v poriadku, pretože mi odrežú hlavu a ja budem mať dôstojnosť, čo je lepšie ako žiť v ponížení s IS."