The New York Times priznal chyby v podcaste o Islamskom štáte

The New York Times priznal chyby v podcaste o Islamskom štáte Reprofoto youtube RSF

Americký denník The New York Times (NYT) priznal, že jeho oceňovaná podcastingová séria o radikálnom hnutí Islamský štát (IS) je z veľkej časti založená na nedôveryhodných svedectvách jedného z protagonistov. Redakcia uviedla, že po dvojmesačnom preskúmavaní dvanásťdielneho audiodokumentu dospela k záveru, že nespĺňa štandardy kvalitnej novinárskej práce. Ukázalo sa totiž, že jeho autori sa príliš spoľahli na informácie od bývalého bojovníka IS Shehrozeho Chaudhryho, ktorý si podľa neskorších zistení mnoho informácií prifarbil alebo úplne vymyslel.

 

Podcastingový seriál nazvaný Caliphate mal premiéru v roku 2018 a získal popularitu medzi poslucháčmi A aj niekoľko ocenení. NYT za neho dostal Peabodyho cenu a dostal sa s ním aj medzi finalistov Pulitzerových cien.

Sprievodkyňou podcastu je reportérka Rukmini Callimachiová, ktorá sa téme islamských radikálov dlhodobo venuje. Tá hovorila okrem iného s Chaudhrym, ktorý žije v Kanade a ktorý farbisto popisoval, ako sa ako príslušník IS zúčastnil zabíjania, do detailov pritom rozprával aj o popravách.

Odvysielanie podcastu vzbudilo v Kanade obrovský rozruch a politici museli vysvetľovať, ako je možné, že v krajine môže v tichosti žiť popravca z radov islamských radikálov. Tento rok v septembri kanadská polícia Chaudhryho zatkla pre podozrenie z falošných teroristických hrozieb a NYT vzápätí začal zisťovať, či sú jeho svedectvo v audionahrávkach vierohodné.

"Ak neexistovali presvedčivejšie informácie, mal byť Chalífa revidovaný tak, aby neobsahoval materiál spojený s pánom Chaudhrym," uviedla redakcia. Novinári boli podľa redakcie "príliš dôverčiví" a prehliadali nedostatok dôkazov, ktorý sa týkal kľúčových častí príbehu.

Denník pripustil, že editori dovolili publikovať svedectvá bez dostatočného overenia, a kritizoval podcast napriek tomu, že už pôvodný seriál obsahoval diel, ktorý sa nezrovnalostiam v tvrdeniach údajného bojovníka IS venoval. Autori si totiž boli vedomí toho, že niektoré časti rozprávania hlavného hrdinu nesedia.

"Všetkým poslucháčom sa ospravedlňujem za to, čo sme opomenuli a čo sme uviedli chybne. Nahrávky opravujeme a ja sľubujem, že nabudúce odvediem lepšiu prácu," uviedla Callimachiová.

Chaudhryho NYT označil za "rozprávkára", ktorý si väčšinu toho, čo novinárom povedal, vymyslel, aby si spestril nudný život na predmestí Toronta. Podľa kanadskej polície dokonca nikdy necestoval do Sýrie ani sa nepripojil k Islamskému štátu, príslušníci americkej rozviedky si ale podľa AP tak istí nie sú.