Kremeľ sa ospravedlnil denníku za mylné Putinovo tvrdenie

Kremeľ sa ospravedlnil denníku za mylné Putinovo tvrdenie Reprofoto youtube

Úrad ruského prezidenta bol dnes nútený sa ospravedlniť za štvrtkové mylné tvrdenie Vladimira Putina, že vlastníkom nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung je americká finančná korporácia Goldman Sachs.

Šéf Kremľa chcel týmto výrokom dokázať, že za panamskými dokumentmi stojí americká finančná oligarchia. Nemecký denník bol jedným z prvých, ktorý zverejnil výňatky z dokumentov o finančných aktivitách rôznych osobností. S americkou korporáciou ale nemá nič spoločné.

Putin vo štvrtok absolvoval niekoľkohodinovú televíznu besedu s ruskou verejnosťou, pri ktorej sa nevyhol komentárom k dokumentom, ktoré obsahujú dáta o údajných prevodoch peňazí svetových prominentov do daňových rajov. V zozname sa objavili aj mená niektorých Putinových priateľov a ľudí z jeho bezprostredného okolia.

Prezident obvinil západné médiá, za ktorými vraj stoja americké finančné skupiny, že vyvolávajú nepriateľskú kampaň proti Rusku a snažia sa vzbudiť pochybnosti o jednotlivých osobách vrátane Putinových priateľov. Ako príklad uviedol nemecký Süddeutsche Zeitung, ktorý podľa neho patrí americkej skupine Goldman Sachs. "Všade trčia prsty objednávateľov. Ani sa nezačervenajú," konštatoval Putin.

Nemecký denník ale nemá s finančnou korporáciou USA žiadnu súvislosť. Je stopercentnou dcérskou spoločnosťou vydavateľstva Süddeutsche Verlag, ktorého väčšinovým vlastníkom je spoločnosť Südwestdeutsche Medien Holding. Necelá pätina akcií potom patrí súkromným osobám.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov sa dnes nemeckému denníku ospravedlnil a vzal vinu na seba. Zle vraj svojmu šéfovi pripravil podkladové dokumenty.