Rezník vysvetľuje, prečo si v TASR vybrali proputinovskú agentúru

Rezník vysvetľuje, prečo si v TASR vybrali proputinovskú agentúru Zdroj: TASR

Provládna ruská tlačová agentúra Sputnik sa pochválila, že podpísala dohodu o spolupráci s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky.

 


Sputnik je projekt, ktorý šíri po celom svete prostredníctvom tlačových a rozhlasových správ proruskú propagandu a hovorí, že bojuje proti západnej propagande. Obsah agentúry Sputnik preberajú mnohé proputinovské a konšpiračné weby, na Slovensku napríklad web Hlavnespravy.sk.

 

Viac: TASR podpísala spoluprácu s proputinovskou agentúrou Sputnik

Prečo si TASR vybrala na spoluprácu práve proputinovskú agentúru Sputnik?

"V prvom rade zdôrazňujem, že TASR mimoriadne precízne dbá na to, aby z jej produkcie hoaxy nevychádzali," reagoval Jaroslav Rezník na otázky Omédiách.com.

Do spolupráce s touto agentúrou vstúpili podľa jeho slov aj preto, „aby sme mali priamy a nesprostredkovaný prístup k jej databáze, čo nám poskytuje ešte lepší priestor na to, aby sme vedeli hneď vyhodnotiť, čo je prípadný hoax, čo nie a upozorniť na to."

„Keď editori zahraničnej redakcie, TASR vyberú do servisu správu, je riadne označený aj jej pôvodný zdroj a bude na editorovi daného klienta, či správu použije alebo nie. Okrem toho, máme dohodnutý recipročný princíp, čo znamená, že agentúrne slovaciká dostali ďalší komunikačný kanál a ich prípadnú nadinterpretáciu bude možné ľahko overiť," povedal Rezník.

Neskôr dodal, že TASR má zmuvu aj s TASS. "A práve táto spolupráca nám umožňuje analyzovať, či tam nedochádza k nejakým významovým posunom," povedal Rezník.

Aktualizácia 30.3: TASR po kritike odstupuje od zmluvy s proputinovskou agentúrou Sputnik

Európsky parlament len nedávno schválil rezolúciu, v ktorej upozorňuje na narastajúcu ruskú propagandu namierenú proti EÚ. V rezolúcii sa píše o rozširovaní dezinformačných a propagandistických aktivít Kremľa v Európe s cieľom oslabiť, rozdeľovať a diskreditovať EÚ. V rezolúcii sa píše aj to, že Rusko podporuje krajne pravicové strany a populistické hnutia zamerané proti EÚ. Rusko na to podľa zistení EP využíva viacero nástrojov, medzi ktorými je televízna stanica Russia Today (RT) a tlačová agentúra Sputnik. Konkrétnym príkladom takejto propagandy je vymyslený príbeh — hoax o údajnom znásilnení v Nemecku žijúcej Rusky žiadateľmi o azyl. Sputnik napríklad šíril nepravidvú správu o selfie Angely Merkelovej s bojovníkom ISIS alebo nepravdivý príbeh o mladom sýrskom utečencovi Anasovi Modamanovi.