Vychádzajú dve knihy o Bezákovi, jednu napísal Hríb

Vychádzajú dve knihy o Bezákovi, jednu napísal Hríb Foto: ČT

Rok a pol po nedobrovoľnom odchode z Trnavského arcibiskupstva vychádzajú hneď dve knihy rozhovorov s Róbertom Bezákom. Obe písali novinári - Štefan Hríb a autorka knihy o Hedvige.

 


Róbert Bezák sedí na obláčiku so skríženými rukami a okolo neho poletujú anjeli. To je titulka knihy rozhovorov Bezáka s novinárom Štefanom Hríbom. Knihu vydáva W Press (vydáva aj .týždeň) a vychádza 11. novembra.

 

Kniha je výsledkom dlhých letných rozhovorov moderátora Večer pod lampou s Róbertom Bezákom, ktoré sa uskutočnili v kláštore redemptoristov. „Vznikla ako otvorený dialóg o Bohu a človeku." píše vydavateľ. Ale Hríb sa s Bezákom rozpráva aj o cirkvi.

 

Druhá kniha o Bezákovi vychádza o deň neskôr, 12. novembra. Má názov Róbert Bezák VYZNANIE a napísala ju tiež novinárka - Marie Vrabcová, novinárka denníka Új Szó a magazínu Vasárnap, ktorá pred tromi rokmi napísala knihu Hedviga. Aj kniha Vyznanie vznikla na základe rozhovorov s Bezákom, ako výpoveď o jeho živote. Začína sa detstvom. Okrem iného vraj odhaľuje aj pozadie podozrivého narábania s financiami v arcibiskupskom úrade za Jána Sokola.

 

„Veľmi otvorene a konkrétne hovorí, aké finančné machinácie a podvody našiel v arcibiskupskom úrade. Menuje konkrétnych ľudí, hovorí o presných sumách, nie je to žiadne rozprávanie v inotajoch. Hovorí však aj o tom, ako potom prežíval svoju samotu, izoláciu či ako sa k nemu správali ostatní biskupi, čo mu povedali, keď ich niekde náhodne stretol ale aj to, prečo sa nakoniec rozhodol odísť do zahraničia," povedala autorka pre Aktuálne.sk. Vydavateľom je Navi Graf.

 

Róbert Bezák bol menovaný za arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy 18. apríla 2009. Od septembra 2009 viackrát informoval Svätú stolicu o závažných problémoch spojených so stavom a riadením arcidiecézy za jeho predchodcu Jána Sokola. Po apoštolskej vizitácii (22. 1. - 1. 2. 2012) bol nútený pápežským nunciom Mariom Giordanom k rezignácii. Po odmietnutí rezignácie bol odvolaný z úradu bez uvedenia konkrétnych dôvodov.