Zomrel bývalý novinár a poradca premiéra Drahoslav Machala

Zomrel bývalý novinár a poradca premiéra Drahoslav Machala Foto: Martinus.sk

Bývalý novinár, poradca Fica aj Gašparoviča, autor literatúry faktu Drahoslav Machala dnes ráno zomrel po ťažkej chorobe vo veku 67 rokov.

 

Informáciu priniesla agentúra TASR, ktorej to potvrdili viacerí blízki spolupracovníci zosnulého.

Drahoslav Machala začínal ako redaktor kultúry v bratislavskom Večerníku, od roku 1978 bol redaktor kultúry týždenníka Nové slovo.

Podľa registračného zväzku komunistickej ŠtB bol Machala od roku 1979 vedený ako agent s krycím menom Pamír, od r. 1984 ako dôverník s krycím menom Drahoš. Podľa denníka Sme mal zbierať informácie o zahraničných novinároch a ich kontaktoch.

Od roku 1986 pôsobil ako redaktor kultúry denníka KSS Pravda.

Od mája 1990 pracoval ako redaktor bratislavskej filiálky týždenníka Matice slovenskej Slovenské národné noviny. Od mája 1993 bol redaktorom denníka Slovenská republika a bol blízky nacionalistickému krídlu HZDS, za jeho zásluhy mu dal niekdajší minister kultúry za HZDS Ivan Hudec urobiť bustu.

Bol zástupcom šéfredaktora týždenníka Spolku slovenských spisovateľov Literárny týždenník.

Neskôr sa pohyboval v blízkosti prezidenta Ivana Gašparoviča aj premiéra Roberta Fica. Bol jeho poradcom a písal mu aj prejavy o Starých Slovákoch či o Svätoplukovi.

Do povedomia verejnosti sa dostal aj v roku 2012, keď fyzicky napadol spisovateľa Tomáša Janovica a jeho manželku pred bratislavskou hlavnou poštou.

Machala napísal viacero kníh, napríklad zbierku poviedok Zhavranení bratia,Reportér Hemingway, Rytieri oblohy či Prezident Ivan Gašparovič. Písal aj scenáre k filmom, napríklad k filmu Stratený syn Slovenska, či k dokumentárnym filmom o Romanovi Kaliskom.