Penta a J&T budú mať možno spoločného vlastníka

Penta a J&T budú mať možno spoločného vlastníka Foto: Omédiách.com

Čínska spoločnosť CEFC rokuje podľa informácií českého Rádiožurnálu o možnosti vstupu do investičnej skupiny Penta.

 

 „V prípade Penty sú teraz rokovania s CEFC podľa dôveryhodných zdrojov ešte len na začiatku. V hre je však údajne ponuka, že by CEFC investovala niekoľko miliárd eur do kapitálu skupiny a za to by získala 50 percent jej akcií," informuje Rádiožurnál Českého rozhlasu, podľa ktorého obe strany podpísali dokumenty o mlčanlivosti. Podľa zdroja rozhlasu, ak by boli rokovania úspešné, k podpísaniu prvých dohôd by mohlo dôjsť najskôr v polovici roka.

Ak by sa obe strany na obchode dohodli, išlo by už v poradí druhú investíciu do veľkej česko-slovenskej finančnej a priemyselnej skupiny. Spoločnosť CEFC minulý rok získala desatinu v spoločnosti J&T. Podľa informácií MF DNES by mala svoj podiel v J&T navýšiť na polovicu, a to za investíciu vo výške zhruba jednej miliardy eur.

"Rozumieme tomu, že informácie o čínskych investíciách sú teraz trendy. Penta sa ale zásadne vyjadruje len k uzavretým obchodom, žiadne špekulácie nekomentujeme, "povedal Rádiožurnálu hovorca Penty Ivo Mravinac. Podľa hovorcu CEFC Pavla Bednářa medzi nimi teraz neprebieha finalizácia akejkoľvek obchodnej transakcie.

"V tejto chvíli môžem potvrdiť len to, že sme s čínskymi investormi v počiatočnom kontakte, pričom diskutujeme o potenciálnom odkúpení aktív, ktoré v našom portfóliu nepovažujeme za strategické a v súlade s našou investičnou stratégiou sa ich v strednodobom horizonte plánujeme vzdať. Žiadne iné potenciálne dohody nie sú v súčasnosti aktuálne," povedal pre O médiách.com hovorca Penty na Slovensku Gabriel Tóth.


Skupina Penta vlastní na Slovensku mediálny dom News and Media Holding, pod ktorý patria tituly bývalého vydavateľstva Trend Holding, Spoločnosti 7 Plus a tituly Centrum.sk. Penta financovala aj kúpu 45-percentného podielu vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva hlavne denník SME.

V Česku vlastní Penta vydavateľstvo Vltava-Labe-Press a ďalšie tituly.