Tohtoročný Febiofest predstaví v premiére 11 snímok Film Europe

Medzinárodný filmový festival Praha - Febiofest zajtra začne svoj jubilejný 20. ročník v Prahe snímkou Renoir z distribúcie spoločnosti Film Europe Media Company. Film, ktorý bol v minulom roku uvedený na MFF v Cannes ako záverečný film sekcie Un Certain Regard, sa následne dostane do širokej distribúcie vo štvrtok 21. marca. Okrem Renoira uvedie Febiofest v predpremiére aj ďalších desať snímok z portfólia Film Europe.

Spoločnosť Film Europe Media Company už niekoľko rokov spolupracuje s Medzinárodným filmovým festivalom Praha - Febiofest. V posledných dvoch ročníkoch navyše jej filmy získali najvyššie ocenenie - cenu Grand Prix. V roku 2011 to bol poľský film Krst režiséra Marcina Wrona a v roku 2012 fínsky film Dobrý syn režisérky Zaidy Bergroth, ktorá sa tento rok na festival vracia do programu s jednou zo svojich snímok.

„Spolupráca s Febiofestom nás teší a je pre nás veľmi prínosná. Programové oddelenie festivalu v tomto roku vybralo do predpremiéry 11 filmov z našej ponuky, čo je pre nás znakom, že prinášame divákom skutočne to najlepšie zo súčasnej európskej tvorby. Jednu zo snímok, ktorá bude v rámci tohtoročného Febiofestu uvedená, sme dokonca kúpili pred pár dňami na Berlinale. Nie je teda vylúčené, že divákom prinesieme do kín i ďalšie filmy, ktoré v tejto chvíli vo svojej ponuke nemáme a ktoré Febiofest ponúka," hovorí Ivan Hronec, CEO Film Europe Media Company.

Návštevníci Medzinárodného filmového festivalu Praha - Febiofest 2013 sa môžu tešiť na snímky rôznych žánrov i krajín pôvodu. Na začiatku ich privíta už spomínaná francúzska snímka Renoir, ktorá rozpráva príbeh slávneho maliara a jeho nemenej slávneho syna, filmového režiséra. V poradí štvrtý film režiséra Gillesa Bourdosa bude uvedený v sekcii Svetová panoráma. Príbeh homosexuálneho páru a jeho ťažkostí s presadzovaním práv sexuálnej menšiny v Srbsku prináša následne režisér Srdjan Dragojevic pod názvom Parade. Film, ktorý vyvolal búrlivé reakcie východných cirkví a veľké ohlasy divákov, získal na Berlinale v roku 2012 tri prestížne ocenenia a na Febiofeste ho možno vidieť v sekcii Rytmy Balkánu. Do širokej distribúcie v ČR sa dostane 28. marca (v SR bola premiéra 13.9.2012). V tej istej sekcii sa bude premietať aj film Meteora gréckeho režiséra Spiros Stathoulopoulosa. Netradičný ľúbostný príbeh zasadený do cirkevného prostredia bol v roku 2012 na Berlinale nominovaný na Zlatého medveďa.

V sekcii Svetová panoráma bude ďalej uvedený dokument Bergman & Magnani: Vojna vulkánov. Francesco Patierno prináša divákom príbeh jedného z najväčších milostných škandálov zo sveta šoubiznisu. V hlavnej úlohe Roberto Rosselini, Ingrid Bergman a Anna Magnani. Danú sekciu tiež doplnia filmy Štvrtá mocnosť a Marie Krøyer. Nemecký thriller Štvrtá mocnosť zavedie divákov do prostredia ruskej tlače, teroristických útokov a drsného väzenia. Režisér Dennis Gansel je českým divákom známy napríklad filmami Náš vodca alebo Napola: Hitlerova elita. V kinách sa film objaví 25. apríla. Režisér Bill August, držiteľ Zlatej palmy z Cannes a nominovaný na Krištáľový glóbus z Karlových Varov, sa po 25 rokoch vracia do rodného Dánska a rozpráva príbeh inšpirovaný životom slávneho umeleckého páru - Maria a PS Krøyerových. Dánsko-švédsku biografickú drámu Marie Krøyer budú môcť diváci vzhliadnuť v kinách od 18. apríla.

Návštevníci Febiofestu by si rozhodne nemali nechať ujsť ani ďalšie filmy z knižnice Film Europe, uvádzané na festivale: Princezná - fínsku biografickú komediálnu drámu, vyznamenanú jedným z najvyšších fínskych ocenení - Jussi Award pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. Inšpirovaná skutočnými udalosťami, uvedená v sekcii Retrospektíva: Fínsko. Something in the Air - režisér Olivier Assayas voľne nadväzuje na svoju drámu Chladná voda a skúma francúzsku mladú scénu 70. rokov, plnú politiky, umenia a sexu. V Benátkach získal film cenu Golden Osella za najlepší scenár a cenu Fondazione Mimmo Rotella a v Chicagu bol film nominovaný na cenu Zlatý Hugo. Sekcia 20 rokov Febiofestu - Kríž cti - historická akčná dráma z obdobia 2. svetovej vojny, ktorá zvedie dohromady osudy dvoch znepriatelených leteckých posádok. Režisér Petter Næss, držiteľ radu filmových ocenení (vrátane hlavnej ceny z MFF Zlín za film Hoppet) postavil na filmové plátno proti sebe hercov rôznych národností, vrátane Floriana Lucasa či Ruperta Grinta. Odhalený prístav - fínsky režisér Aku Louhimies je jedným z najtalentovanejších a najoceňovanejších severských tvorcov. V rámci tohtoročného Febiofestu mu bude venovaná sekcia Pocta: Aku Louhimies. Snímka s ôsmimi nomináciami na cenu Jussi Award (vrátane tých najprestížnejších ako film, réžia, kamera, atď.) Je zaujímavou mozaikou ľudských charakterov. Poslednou z predpremiér je film Ticho na mori. Starostlivo zrekonštruovanej udalosti z 2. svetovej vojny, založenej na tajných vojenských správach Ernsta Jungera, rovnako ako na 150 listoch mužov odsúdených zomrieť, prináša divákom oscarový režisér Volker Schlöndorf. Nemecký tvorca predstavil svoj film na Berlinale 2012, rovnako ako na mnohých ďalších filmových festivaloch. Ticho na mori bude uvedené v sekcii 20 rokov Febiofestu.

Okrem už spomínaných premiér bude na festivalových divákov čakať aj premietanie dvoch „starších" filmov z distribúcie Film Europe - Iron Sky v rámci sekcie Retrospektíva: Fínsko a Rozkaz ako Pocta: Aku Louhimies.