Exkluzívna premiéra Kráľovstva rastlín

Objavte kúzlo sveta rastlín v exkluzívnej premiére od 6. mája na Viasat Nature.

Televízna stanica Viasat Nature si pre svojich divákov pripravila televíznu lahôdku v podobe dokumentárneho seriálu Kráľovstvo rastlín. Pripojte sa k legendárnemu prírodovedcovi sirovi Davidovi Attenbourghovi a objavte mikroskopický svet rastlín, ktorý je voľným okom neviditeľný. Seriál bol natočený na jedinečnom mieste a lepšie si producenti nemohli ani zvoliť. V britskej Národnej botanickej záhrade Kew Gardens, ktorá sa nachádza kúsok od centra Londýna, je totiž zastúpených asi 90% všetkých známych druhov rastlín. Vďaka revolučným filmovým technikám uvidíte tento neuveriteľný svet na televíznych obrazovkách vôbec po prvý krát.

Odhaľte s nami pravú podstatu rastlín ako tvorov, ktorí sú každým svojim kúskom rovnako dynamickí a agresívni ako zvieratá. Seriál sa natáčal v priebehu celého jedného roku, takže v ňom uvidíte unikátne zábery zo sveta rastlín – od tých najbizarnejších až po tie najkrajšie. Nádherné zábery ilustrujú Davidov nezameniteľný štýl rozprávača pri odhaľovaní nových poznatkov z cesty, ktorou rastliny prechádzajú od svojich prvých okamžikov v pôde. Nazrite spolu s Attenboroughom do vnútra mikrokozmu, ktorý je pre nás neviditeľný: Do miest, kde sa hmyz kŕmi a rozmnožuje, kde rastliny navzájom a zároveň aj so zvieratami komunikujú s pomocou vône a zvuku. Tiež Vám ukáže mimoriadne zvieratá a huby, ktoré sú so svetom rastlín neodmysliteľne späté – od netopierov, cez drobné, jedovaté žaby, obrie korytnačky až po huby, ktoré môžu ovládať myseľ. Ako hovorí sir David Attenborough: „Jedna z najkrajších vecí, ktorá na natáčaní rastlín existuje, je fakt, že môžete odhaliť skryté aspekty ich života." Kráľovstvo rastlín je úplne prelomový seriál, v ktorom sú hrdinovia rastliny, ktoré rozprávajú svoj príbeh a predvádzajú strhujúcu show. Toto veľkolepé dobrodružstvo je natoľko prepracované a podmanivé, že si získa doslova každého, dokonca aj najväčších odporcov záhradných prác.

Ak chcete vedieť, ako sa niektoré výnimočné rastliny dokážu skvelo adaptovať do mokrého a vlhkého prostredia, ako funguje symbióza medzi nimi a živočíchmi, ktoré sú na nich závislé, prípadne, ako je možné, že naopak rastliny prežijú vo veľmi suchých prostrediach, nenechajte si ujsť seriál Kráľovstvo rastlín od 6. do 27. Mája na Viasat Nature o 21:00.