Bažant Kinematograf 2018 na Magio pláži v Bratislave - podrobný program

14. júl – 17. august 2018 / 26 filmových večerov
Projekcie sa začínajú krátko po zotmení, okolo 21:00 hod. Nepremieta sa v prípade nepriaznivého počasia, predovšetkým za silného vetra.
Vstup voľný!

 

Sobota 14. júl – Whitney
(r. Kevin Macdonald, V. Británia, USA, 2018, 120 min.)
– exkluzívna predpremiéra filmu o speváckej legende Whitney Houston

Najpredávanejšia, najúspešnejšia či najoceňovanejšia. Každý z týchto prívlastkov k božskej Whitney patrí. Rovnako ako klebety, tajomstvá a škandály. Nájsť pravdu v zákulisí jej života nie je jednoduché. Oscarový režisér Kevin Macdonald sa o to pokúsil v celovečernom dokumente, v ktorom približuje Whitney tak, ako ju doteraz nepoznáme. Film vznikol so súhlasom speváčkinej matky i najbližšej rodiny, ktorá poskytla do filmu exkluzívne rozhovory a dosiaľ nezverejnené zábery. Film mal svetovú premiéru na MFF Cannes a do slovenských kín prichádza 2. augusta.

Nedeľa 15. júl – Alibi na mieru
(r. Philippe Lacheau, Francúzsko, 2017, 90 min.) – bláznivá francúzska komédia

Komédia, ktorá prináša to najlepšie, čo francúzske komédie kedy divákom ponúkli. Zábavnú tému, divokú zápletku, situačné gagy, skvelé postavy a kvalitný francúzsky humor. Hlavný hrdina prevádzkuje kanceláriu zameranú na zabezpečenie alibi na zákazku. Zamiluje sa ale do dievčaťa, ktoré nenávidí klamstvá a čoskoro zistí, že jej otec je jeho dobrý klient. V tej chvíli sa spúšťa lavína šialených udalostí a zvratov, ktorá nemá konca. Kasový trhák a jeden z najnavštevovanejších filmov minulého roka vo Francúzsku.

Pondelok 16. júl – Backstage
(r. Andrea Sedláčková, Slovensko, Česko, 2018, 90 min.) – hudobno-tanečný film s The Pastels

„Ži svoj život!“ Týmto heslom sa riadi mladý zaľúbený pár spod Tatier. Mary a Buddy spoločne so svojou tanečnou skupinou West Coast Crew snívajú o lepšej budúcnosti a bohatstve. Pri tanečnom súboji si ich všimne uznávaný producent a pozve ich na kasting do tanečnej súťaže a práve tá preverí ich charaktery a vzájomné vzťahy. Prvý film, v ktorom si zahrali tanečníci známej a úspešnej slovenskej tanečnej skupiny The Pastels, ich ženský protipól Ladylicious aj český spevák a ex-finalista česko-slovenskej SuperStar Ben Cristovao.

Utorok 17. júl – Kým nás svadba nerozdelí
(r. Eric Toledano, Olivier Nakache, Francúzsko, 2017, 115 min.) – komédia od tvorcov hitu Nedotknuteľní

Keď organizujete dokonale premyslenú, luxusnú svadbu na francúzskom zámku zo 17. storočia, je jasné, že neprebehne hladko. A ak sa má niečo pokaziť, tak sa to aj pokazí. Zvlášť, keď šéf svadobnej agentúry z priateľstva zamestná dotieravého fotografa, ktorého viac ako fotenie zaujíma pohostenie, a nájde záskok za kapelu, pre ktorú je decentná zábava neznámym pojmom. Ženíchove polnočné prekvapenie potom už nutne zmení celú svadbu na grotesku. Komédia, ktorá poteší srdce každého (aspoň trocha) škodoradostného diváka.

Streda 18. júl – Kráľ Belgičanov
(r. Peter Brosens, Jessica Woodworth, Bulharsko, Belgicko, Holandsko, 2016, 94 min.) – komédia o neuveriteľnej ceste jedného panovníka

Kráľ Belgičanov je práve na štátnej návšteve v Istanbule, keď sa dozvie, že sa jeho krajina rozpadla. Musí sa okamžite vrátiť domov, aby zachránil svoje kráľovstvo. Slnečná búrka ale spôsobí, že vzdušný priestor je kompletne uzavretý a komunikácia nefunguje. S pomocou britského filmára a tanečníc z bulharského folklórneho súboru sa kráľovi a jeho sprievodu podarí inkognito utiecť cez hranice. Tam sa začína satirická dobrodružná road movie panovníka naprieč Balkánom, počas ktorej objaví skutočný svet i svoje pravé ja.

Sobota 21. júl – Žltá ponorka
(r. George Dunning, V. Británia, 1968, 87 min.) – legendárny film s The Beatles, 50 rokov od premiéry s remastrovaným obrazom a zvukom. K filmu rock´n´roll párty a koncert kapely The Cellmates (od 19.00 hod.).

Animovaná fantazijná komédia vznikla na motívy rovnomennej piesne Johna Lennona a Paula McCartneyho. Členovia skupiny The Beatles v nej musia zachrániť mesto pred modrými gaunermi. Vydajú sa preto žltou ponorkou cez oceán plný nástrah a nebezpečenstva, aby hudbou porazili zlo. Vo filme znejú najznámejšie piesne slávnej liverpoolskej štvorice ako Lucy In The Sky With Diamonds, Nowhere Man, Eleanor Rigby alebo All You Need Is Love a dopĺňajú ich inštrumentálne skladby Georgea Martina.

Nedeľa 22. júl – Červená volavka
(r. Francis Lawrence, USA, 2018, 136 min.) – špionážny thriller nakrúcaný na Slovensku

Baletky, ktoré musia predčasne ukončiť svoju kariéru, to nemajú jednoduché. Všetko zasvätili tancu a ich príprava na skutočný život nie je dokonalá. Až na maximálnu sebadisciplínu. Bývalá primabalerína Dominika Jegorovova žije v Rusku a čelí neistej budúcnosti. Vďaka tomu sa stáva ľahkou korisťou ruských tajných spravodajských služieb a po ukončení ich sadistického tréningu je ako najnebezpečnejšia volavka nasadená na dôstojníka CIA. Obaja spolu zvádzajú súboj plný špiónskych trikov, ale aj vášne a nedôvery.

Pondelok 23. júl – Čiara
(r. Peter Bebjak, Slovensko, Ukrajina, 2017, 113 min.) – Krištáľový glóbus na MFF Karlove Vary, Slnko v sieti za najlepší film

Adam Krajňák je otcom rodiny i hlavou kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších zohráva nenahraditeľnú rolu starostlivého dôverníka, ale aj nekompromisného vodcu, ktorému ani v krízových okamihoch nechýba rozhodnosť. Pokojným spolužitím dvoch prelínajúcich sa svetov otrasie novovybudovaná schengenská hranica. Keď stroskotá jedna z pašeráckych zásielok, Krajňák sa ocitne v situácii, keď musí prehodnotiť vlastné hranice, ktoré doteraz odmietal prekročiť.

Utorok 24. júl – Sámska krv
(r. Amanda Kernell, Švédsko, Dánsko, Nórsko, 2016, 110 min.) – Cena LUX Prize Európskeho parlamentu

Štrnásťročná Elle Marja je sámske dievča a jej rodina chová soby v severnej Škandinávii. Po tom, čo je vystavená rasizmu éry 30. rokov minulého storočia a ponižujúcemu vyšetreniu na internátnej škole, začína snívať o novom živote. Na jeho dosiahnutie sa však musí stať niekým iným a pretrhnúť všetky zväzky s rodinou aj svojou rodnou kultúrou. Strhujúci debut Amandy Kernell nazerá na „prírodné“ sámske etnikum zvnútra a umožňuje divákovi zažiť temnú časť švédskej koloniálnej histórie takmer fyzickým spôsobom.

Streda 25. júl – Paddington 2
(r. Paul King, V. Británia, Francúzsko, 2017, 103 min.) – výnimočný film pre prázdninujúce deti a ich rodičov

Paddington si po svojom prvom veľkom dobrodružstve šťastne nažíva s rodinkou Brownovcov. Obľúbili si ho aj susedia a známi, pretože všade rozdáva radosť... A, samozrejme, marmeládu. Jeho milovaná teta Lucy bude mať onedlho sto rokov a Paddington musí vymyslieť skvelý narodeninový darček. Pri pátraní po ňom zablúdi do starožitníctva, kde objaví nádhernú rozkladaciu knihu. Je však príliš drahá, a preto sa rozhodne zarobiť na ňu nejaké peniaze. Keď kniha zmizne, je na Paddingtonovi a Brownovcoch, aby odhalili jej zlodeja.

 

Sobota 28. júl – Ja, Tonya
(r. Craig Gillespie, USA, 2017, 120 min.) – Oscar v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe pre Allison Janney

Je tu jeden z najväčších škandálov športovej histórie. V jeho centre stojí výbušná, konfliktná a impulzívna Tonya Harding, kedysi jedna z najlepších krasokorčuliarok sveta. Všetci si ju však budú navždy pamätať v spojení so šokujúcim útokom na jej olympijskú súperku Nancy Kerrigan. Organizovala ho sama, vedela o ňom alebo sa iba stala obeťou následnej štvanice? Útok bol nedomyslený, ešte horšie vykonaný a stal sa úplnou senzáciou. Zábavný nekorektný film plný temperamentu, čierneho humoru a skvelých postáv.

Nedeľa 29. júl – O tele a duši
(r. Ildikó Enyedi, Maďarsko, 2017, 116 min.) – Zlatý medveď na MFF Berlinale, so slovensko-maďarskou herečkou Alexandrou Borbély, najlepšou herečkou roka v tomto filme podľa Európskej filmovej akadémie

Nekonvenčná love story dvoch odlišne poznačených ľudí: starnúceho finančného riaditeľa bitúnku a mladej uzavretej kvalitárky mäsa. Obaja, postupne ohromení zistením, že majú rovnaké sny, sa ich pokúšajú spoločne plniť. Ľahko excentrická, opatrná i odťažitá romanca s prvkami každodennej drámy a čiernej komédie sugestívne tematizuje dualitu bdelosti a snenia, bezcitnosti a ľudskosti, duše a tela. Film, ktorý nenásilne spája chladné pozorovanie a nezvyčajnú emocionalitu, ťaží z výraznej vizuálnosti.

Pondelok 30. júl – Prezident Blaník
(r. Marek Najbrt, Česko, 2018, 95 min.) – satirická komédia inšpirovaná prezidentskými voľbami v Českej republike

Príbeh Antonína Blaníka, ktorý sa rozhodne kandidovať na prezidenta Českej republiky. Blaník je jedným z najvýznamnejších lobistov v krajine a vie si poradiť s každou „nepríjemnosťou“. Pracuje pre politické strany, pre prezidenta, no hlavne sám pre seba. Preto sa rozhodne vystúpiť z tieňa a oznámiť kandidatúru na funkciu českého prezidenta. S kampaňou v znamení hesla „nikto vám nemôže dať to, čo vám ja môžem sľúbiť“ má úspech. Vo filme vystupuje mnoho reálnych aktérov českého politického a spoločenského života.

Utorok 31. júl – Najtemnejšia hodina
(r. Joe Wright, V. Británia, 2017, 125 min.) – Oscarom ocenený Gary Oldman v úlohe Winstona Churchilla

Gary Oldman v strhujúcej dráme o mužovi, ktorý stavil všetko na jednu kartu, aj keď jeho šance boli malé a skoro nikto mu neveril. No neprehral, a zachránil tak svet. Volal sa Winston Churchill a v najtemnejšej hodine našej civilizácie, na začiatku druhej svetovej vojny, sa ukázal ako veľký hráč. Bolo to v roku 1940, keď sa blížila nemecká invázia do Anglicka a britský premiér mal dohodnúť podmienky prímeria. Namiesto toho svojou slávnou rečou zvrátil na svoju stranu verejnú mienku a vyburcoval národ do boja.

Streda 1. august – Tri billboardy kúsok za Ebbingom
(r. Martin McDonagh, USA, V. Británia, 2017, 115 min.) – Oscar v kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe pre Frances McDormand

Mildred zavraždili dcéru. Vyšetrovanie sa už niekoľko mesiacov bezvýsledne vlečie, a tak sa rozhodne konať. Pri vjazde do mesta vylepí na tri billboardy veľmi kontroverzné odkazy adresované váženému šéfovi miestnej polície. Týmto činom Mildred rozpúta bitku so zástupcami zákona. A keď sa do prípadu vloží ďalší policajt, nevyzretý mamičkin maznáčik so záľubou v násilí, súboj medzi miestnym policajným oddelením a ukrivdenou a rozzúrenou bojovníčkou sa môže začať. Kriminálna dráma plná čierneho humoru.

Sobota 4. august – Stratili sme Stalina
(r. Armando Iannucci, V. Británia, Francúzsko, Belgicko, 2017, 106 min.) – poriadne „čierno-červená“ komédia

Veľký vodca Stalin padol. Priamo na koberec. A nad jeho mŕtvolou sa začal tragikomický boj o nástupníctvo. Súdruhovia z politbyra sa zbavujú dlhoročného strachu a začína ozajstné divadlo. Jedni kujú pikle proti druhým a do toho spoločne organizujú okázalý diktátorov pohreb. Film vo svojej tragickosti a schopnosti uťahovať si z vysokých vecí dokonale zosmiešňuje šialený komunistický režim a najabsurdnejšie na tom je, že takmer všetko je v ňom založené na skutočných udalostiach. V ruských kinách tento film zakázali.

Nedeľa 5. august – Štvorec
(r. Ruben Östlund, Švédsko, Dánsko, Nemecko, Francúzsko 2017, 142 min.) – Zlatá palma na MFF Cannes

Christian je kurátorom švédskeho múzea moderného umenia. Úspešný, atraktívny, rozvedený otec dvoch dcér spĺňa ideál vzdelaného mestského liberála. Pripravuje výstavu konceptuálneho umenia, s marketérmi hľadá spôsob, ako ju predať v prostredí, v ktorom dominujú virálne príbehy, no medzitým mu ktosi ukradne mobil. V snahe získať ho späť Christian roztočí špirálu udalostí, ktoré spochybnia jeho osobné kvality, výstavu i postavenie samotného múzea. Tragikomédia zacielená na kritiku súčasných západných spoločností.

Pondelok 6. august – Otcova volga
(r. Jiří Vejdělek, Česko, 2018, 90 min.) – letná road movie v hlavných úlohách s Táňou Vilhelmovou a Eliškou Balzerovou

Eva je kostýmová výtvarníčka, pôžitkárka a manželka šarmantného Ludvíka, ktorý nečakane umrie. Až tak nečakane, že jej nestačí povedať, že okrem ich spoločnej dcéry Terezy mal ešte nemanželského syna. Naznačuje to aspoň starostlivo ukrytá detská kresba, ktorú Tereza náhodou objaví. Eva je rozhodnutá prekvapivé odhalenie ignorovať, no Tereza sa k prízraku nevlastného brata upne. Spoločne s matkou sa vydávajú Ludvíkovým veteránom Volga GAZ 21 po stopách jeho bývalých mileniek a priateľov, aby odhalili skrývané tajomstvo.

Utorok, 7. august – Zabijakov osobný strážca
(r. Patrick Hughes, USA, 2017, 118 min.) – akčná komédia so Samuelom L. Jacksonom, Ryanom Reynoldsom a Salmou Hayek

Bodyguard Michael Bryce dostane špeciálnu úlohu – musí sa postarať o svojho úhlavného nepriateľa. Jeden z najznámejších zločincov sveta Darius Kincaid je kľúčovým svedkom v dôležitom prípade a treba ho bez ujmy dopraviť na súdne pojednávanie. Neúprosný telesný strážca a obávaný zabijak, ktorí si dlhé roky šli po krku, sa tak na 24 hodín stanú súčasťou spoločného tímu. Čakajú ich šialené naháňačky a divoké prestrelky na súši aj na mori. Všetko navyše skomplikuje Kincaidova žena, ktorá je rovnako známa firma ako jej manžel.

Streda 8. august – Vážený občan
(r. Gastón Duprat, Mariano Cohn, Argentína, Španielsko, 2016, 118 min.) – komédia, ktorá získala cenu Goya za najlepší latinskoamerický film

Spisovateľovi Danielovi leží svet pri nohách. Práve získal Nobelovu cenu za literatúru, no namiesto zadosťučinenia sa dostavila poriadna „depka“. Pred všetkými sa uzavrie, prestane písať a odmieta pozvania na prestížne akcie. Až kým nedostane list z rodného zapadákova, odkiaľ kedysi zutekal a teraz mu tam chcú udeliť čestný titul váženého občana. Daniel sa vracia ako veľká hviezda, no z jeho návštevy sa postupne stáva groteska. Vráti mu rodné mesto chuť opäť písať alebo len posilní jeho samotárstvo?

Sobota 11. august – The Post: Aféra v Pentagone
(r. Steven Spielberg, USA, 2018, 116 min.) – napínavá dráma z najvyšších politických kruhov, v hlavných úlohách Meryl Streep a Tom Hanks

Keď vláda klame, noviny sa musia postaviť na stranu pravdy. O tom rozpráva napínavá dráma, ktorej námetom sa stal skutočný príbeh Kay Graham, vydavateľky The Washington Post, a jej vedúceho redaktora Bena Bradleeho. Spoločne sa pustili do boja s vládnou mašinériou. Chcú zverejniť exkluzívny materiál odhaľujúci fakty, ktoré americká vláda ukrývala takmer tri desaťročia. V nerovnom súboji riskujú svoje kariéry i osobnú slobodu, aby pomohli vyniesť na svetlo dlho utajovanú pravdu o tzv. Pentagon Papers.

 

Nedeľa 12. august – T2 Trainspotting
(r. Danny Boyle, V. Británia, 2017, 109 min.) – pokračovanie kultového filmu a príbehov jeho hlavných hrdinov po dvadsiatich rokoch

Režisér Danny Boyle nakrútil dlhoočakávané pokračovanie legendárneho filmu Trainspotting a spolu s ním sa vrátili aj všetky pôvodné postavy. Prešlo presne dvadsať rokov, odkedy Mark Renton okradol svoju partiu o 16 tisíc libier a zmizol. Teraz sa vracia domov – čistý, no s bremenom minulosti a pocitom viny. Jeho návrat spustí ďalší kolotoč nepredvídateľných udalostí. V úlohe Rentona opäť exceluje Ewan McGregor, sekundujú mu Johnny Lee Miller ako Sick Boy, Robert Carlyle v úlohe Begbieho a Spuda si zopakoval Ewen Bremner.

Pondelok 13. august – Mečiar
(r. Tereza Nvotová, Slovensko, Česko, 2017, 89 min.) – dokument o tom, ako Slovensko (takmer) prišlo o rozum

Spoveď režisérky Terezy Nvotovej o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal na slovenskú spoločnosť i jej život. Keď v roku 1989 padol v Československu komunistický režim, mala Tereza jeden rok. Lídri Nežnej revolúcie vtedy usporiadali konkurz na ministra vnútra, do ktorého sa prihlásil Vladimír Mečiar, vtedy neznámy podnikový právnik z vidieka. Postupne sa dostal až na politický vrchol, odkiaľ vládol radom diskutabilných praktík. Film o jednej etape slovenských politických dejín približuje oveľa univerzálnejšiu a súčasnú tému.

Utorok 14. august – Borg/McEnroe
(r. Janus Metz, Švédsko, Dánsko, Fínsko, 2017, 107 min.) – nezabudnuteľný zápas dvoch najväčších tenisových rivalov

Zápas, na ktorý tenisoví fanúšikovia nezabudnú do konca života. Aj tak označujú slávny turnaj medzi pokojným Švédom Björnom Borgom a impulzívnym Američanom Johnom McEnroeom na najstaršom tenisovom turnaji vo Wimbledone. V roku 1980 sa títo dvaja hráči stretli vo finále mužov a celému svetu predviedli divadlo, ktoré fanúšikov rozdelilo na dva znepriatelené tábory. Ich wimbledonské finále sa dodnes radí medzi najnapínavejšie zápasy histórie tenisu a aj preto sa stalo námetom úspešnej životopisnej drámy.

Streda 15. august – Kingsman: Zlatý kruh
(r. Matthew Vaughn, USA, 2017, 141 min.) – špionážna komédia v elegantnom britskom štýle

Tajní agenti ešte tajnejšej organizácie Kingsman síce na poslednú chvíľu zachránili svet, no sami na tom neboli práve najlepšie. Preživší by sa dali spočítať na prstoch jednej invalidnej ruky. A teraz čelia novej výzve. Ich tajnú centrálu totiž zničil niekto, kto má bohatý arzenál a celý svet sa opäť stal rukojemníkom ďalšieho šialeného zloducha. Na Kingsmanov čakajú nové úlohy a prekážky, preto sa spoja so spriatelenou americkou špionážnou organizáciou Statesman, aby spoločnými silami opäť zachránili Zem a väčšinu jej obyvateľov.

Piatok 17. august – Moulin Rouge
(r. Baz Luhrmann, Austrália, USA, 2001, 123 min.) – obnovená premiéra nesmrteľného muzikálu s Nicole Kidman a Ewanom McGregorom na záver filmového leta

Paríž, mesto bohémov, rok 1900. Básnik Christian spomína na to, ako sa stal členom divadelnej spoločnosti, ktorá práve skúšala jeho novú hru. Aby ju mohli uvádzať v nočnom kabarete Moulin Rouge, potrebovali presvedčiť majiteľa podniku, na ktorého platí len jediná vec – krásna kurtizána Satine. Tak sa Christian stretol so Satine, ktorá mu v domnení, že ide o vojvodu, vyznala lásku. Naplní sa vášnivá láska medzi Satine a Christianom? Triumfálny návrat veľkolepého, štylizovaného muzikálu, v ktorom 143 krát zaznie slovo láska.